Sveriges behov ska inte ställas mot de globala
Nyheter Vi är många som denna sommar kan dra en lättnadens suck efter att ha fått båda doserna vaccin. Efter drygt ett och ett halvt år börjar pandemin klinga av här hemma och vi ser fram emot att återgå till en ny normal vardag. En vardag med fysiska möten, kulturupplevelser IRL och möjligheten att krama om våra nära och kära. Läs Raymond Johansson (C) debattartikel här
Men vi får inte luta oss tillbaka. Nu gäller det att vända blickarna utåt och kraftsamla. Pandemin pågår fortfarande på flera håll i världen och utgör ett hot mot miljontals människor. Främst i de fattigaste länderna. Covid-19 har medfört att ojämlikheterna har blivit mer påtagliga. Världen behöver Sveriges stöd och för oss centerpartister är det uppenbart att globalt engagemang och effektivt bistånd behövs för att möta de enorma utmaningar som världen står inför – under och efter corona.
Västvärlden har genom sin ekonomiska styrka kunnat klara av en massvaccinering av befolkningen samtidigt som bara någon procent av invånarna på den afrikanska kontinenten är vaccinerade. För människorna där innebär detta fortsatta nedstängningar och ännu sämre möjligheter till självförsörjning och studier.
Centerpartiet inser att Sverige vinner på en värld där värderingar som jämställdhet, öppenhet, frihet, rättssäkerhet, demokrati och hållbarhet delas av många. Till skillnad från Moderaterna som radikalt vill skära ner biståndet till bråkdelen av en smula, inser vi centerpartister att miljontals människor som lever i yttersta utsatthet och förtryck behöver stöd och att mängder av aktivister inte kan stå ensamma i sin kamp för rättvisa. Liberalerna som länge har engagerat sig i frågorna om bistånd har tystnat vilket gör att vi ställer oss frågan om L liksom M anser att även en kaksmula av Sveriges välstånd är för mycket?
Vi är stolta över att tillhöra ett parti som tar ansvar, visar på politisk vilja och som under det senaste året har samtalat med olika aktörer inom det internationella utvecklingssamarbetet; alltifrån personer på myndigheter, till civila samhället och näringslivet, både i Sverige och internationellt. Arbetet resulterade i en rapport om internationell utvecklingspolitik som fokuserar på hur det svenska utvecklingssamarbetet kan förstärkas under och bortom Agenda 2030. Rapporten innehåller centrala ställningstaganden för att mobilisera kraft och kapital. Åtgärderna handlar bland annat om jämställdhet, global skatteflykt, mänskliga rättigheter samt ett löfte om en procent bistånd.
Jämställdheten. Centerpartiet anser att jämställdhet är en förutsättning för att utrota fattigdom och förtryck. Flickor och kvinnor har rätt till lika mycket makt och resurser ska delas lika.
Den globala skatteflykten. Idag är utflödet av pengar från utvecklingsländer större än inflödet. Här behövs mer transparens i de rika ländernas OECD-samarbete kring skatt.
Mänskliga rättigheter. Ökad handel, tillväxt och investeringar är ingen garant för demokrati och att kvinnors makt stärks. Centerpartiet föreslår bland annat att bilaterala utvecklingssamarbetet förstärks och utgör en större andel av biståndsbudgeten, samt lägger fram förslag på hur den svenska rösten kan förstärkas i, och bidra till, ett starkare multilateralt system.
Löftet om en procent. Centerpartiet vill avsätta en hundradel av Sveriges välstånd till internationellt bistånd. Detta sticker ut då andra partier snarare vill strypa biståndet helt.
Centerpartiet inser att Sverige är en del av övriga världen där pandemin på sina håll fortfarande pågår och hotar miljontals människors liv och hälsa. Sveriges behov ska inte ställas mot världens. Vi har alla ett ansvar att bidra till en mer rättvis värld.
Raymond Pettersson
Regionpolitiker för Centerpartiet