Nyheter

Svensk växtbaserad mat stärker Sveriges beredskap

Nyheter Här kommer en insändare från Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem.

Vi instämmer i att svenskproducerad mat är en viktig del av vår livsmedelssäkerhet. När Karin Nalbin och Fredrik Karlsson från LRF Jönköpings län framhåller livsmedelsproduktion som avgörande för svensk beredskap, missar de dock en central fråga: Det är växtbaserad matproduktion som på allvar stärker Sveriges motståndskraft och självförsörjning i kristider. Den extremt resurskrävande animalieproduktionen gör oss i stället mycket sårbara.

Animalieproduktionens beroende av importerad soja och andra foderråvaror gör Sverige sårbart i internationella kriser. Att producera kött kräver stora mängder energi, vatten och spannmål – resurser som i stället kan gå direkt till människors livsmedel. Växtbaserad produktion, exempelvis spannmål och baljväxter, kan odlas inom landet och är betydligt mer resurseffektiv. I en kris, när varje kalori räknas, är det ineffektivt att omvandla mat till djurfoder.

LRF lyfter ofta fram betesdjurens betydelse för biologisk mångfald. Verkligheten är dock att lantbruksdjuren utgör majoriteten av alla däggdjurs biomassa på jorden, vilket tränger undan vilda arter och hotar ekosystemen. Samtidigt visar studier att växtbaserad odling, med större variation av grödor, minskar växthusgasutsläppen. Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött omkring 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Klimatpolitiska rådet klargör dessutom att Sverige snabbt behöver ställa om till ett framtida klimatneutralt jordbruk.

Vi delar LRF:s åsikt att svensk matproduktion skapar arbetstillfällen och stärker lokalsamhällen. Detta gäller dock även för växtbaserad matproduktion, som inte bara är mer hållbar utan också eliminerar behovet av antibiotika och minskar jordbrukets beroende av fossila bränslen. En övergång till växtbaserad mat är därför inte bara en avgörande åtgärd för att möta klimatutmaningarna, utan också för att säkra Sveriges framtida livsmedelsberedskap.

I dag går 82 procent av EU:s jordbruksstöd till animalieproduktion, samtidigt som dessa animaliska livsmedel står för 84 procent av de totala växthusgasutsläppen från EU:s livsmedelsproduktion. Det är helt orimligt att tro att vi har råd med en så pass ineffektiv produktion i kristider.

Svensk mat på bordet är självklart – men det måste vara rätt sorts mat. Att fortsätta satsa på kött- och mjölkproduktion binder Sverige vid en ineffektiv och sårbar livsmedelsproduktion. Växtbaserad matproduktion stärker i stället vår sjärustat för framtida kriser.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar