Nyheter

Svensk mat blir dyrare med nya förslaget

Nyheter Regeringsförslaget är att inte kompensera bönderna för neddragningen av EU medel till jordbruket. Här debatterar LRF:s regionordförande Anders Friberg

Arkivfoto; Anders Friberg och Emma Persson

För konsumenterna i vår region kommer de tydligaste konsekvenserna av det nya regeringsförslaget att vara att svensk mat blir dyrare, vilket i det långa loppet kan leda till de köper mer importerad mat. En ökad import leder till en ökad klimatbelastning då svensk mat är producerat på ett för klimatet mer hållbart sätt. Förslaget går också stick i stäv mot den nationellt och regionalt antagna livsmedelsstrategin, vilken ska leda till en ökad självförsörjningsgrad och en ökad försörjningstrygghet i Sverige. Förslaget är även ett svek mot den biologiska mångfalden som kommer att utarmas då många värdefulla betesmarker kommer att försvinna i takt med att företagarna och deras djur försvinner.

Den största oron är att vi tappar konkurrenskraft gentemot våra europeiska grannländer som väljer att stötta sin produktion, många länder fick i slutförhandlingarna i Bryssel en kompensation för besparingarna genom särskilda nationella tilldelningar till sina landsbygdsprogram. Finland fick exempelvis 400 miljoner euro extra för perioden 2021-2027. Sverige valde att lägga fokus på en minskad medlemsavgift till EU vilket vi också fått, så pengarna finns tillgängliga om regeringen vill. En svag konkurrenskraft som skapas av att företagare i andra delar av Europa ersätts högre går inte att försvara sig emot, det är som att tävla i ett maratonlopp som är olika långt för de olika deltagarna!

Anders Friberg, regionordförande LRF

Taggar
LRF

Dela