Nyheter

Svensk-arabisk gudstjänst i Bredaryd

Nyheter På söndag blir det en minst sagt ovanlig gudstjänst i Pingstkyrkan i Bredaryd och medarrangör är Missionsförsamlingen.

Lars-Evert Jonsson. Arkivbild

– Ja, på Palmsöndagen, händer det något i Bredaryd som troligtvis aldrig ägt rum förut. Det blir en tvåspråkig gudstjänst där predikan sker på arabiska och det blir direkt tolkning till svenska. En pastor från Hjällbo i Göteborg, Fouad Racho talar. Han leder en arabisk församling i Hjällbo. Tolk blir Behnam Sharo från Värnamo, berättar Lars-Evert Jonsson, pastor i Pingstkyrkan.

– Denna gudstjänst är ett led i vårt integrationsarbete i Bredaryd. Pingst- och Missionskyrkan i Bredaryd ordnade en söndagsutflykt till Hjällbo förra hösten och blev varmt mottagna av pastor Fouds och hans församling.

De tre kyrkorna i Bredaryd; Svenska kyrkan, Missionskyrkan och Pingstkyrkan, har tillsammans med två idrottsföreningar; Bredaryds SOK samt Bredaryd/Lanna IK bildat nätverket Bredaryds Internationella vänner. En gång per månad, den första måndagen, drar man ihop en storträff i någon av de tre kyrkornas lokaler, eller i någon av idrottsklubbarnas lokaler, och gör trevliga aktiviteter. Som regel är man ett 40-tal som samlas, hälften nysvenskar och häften svenskar.

– För oss som kyrkor vi fått förändra vår missionsstrategi. Genom invandringen har missionsländer som vi tidigare åkte flygplan till, flyttat inpå våra knutar, säger Lars-Evert.

Lars-Evert Jonsson poängterar noggrant att prioritet ett handlar om att odla vänskap och relationer. Religionen kommer i nästa led och då sker det oftast med att nysvenskarna ställer frågor om religionen i Sverige. Mellan den stora månadssamlingen sker många informella möten.

– Ingen nysvensk i Bredaryd ska kunna säga att det var ett tråkigt land man mötte när man kom till Sverige – vi siktar på att göra ett så bra jobb att de alltid vill vara våra vänner och aldrig behöver flytta från Bredaryd. Den som kommer att tolka söndagens tvåspråkiga gudstjänst är Behnman Sharo, stadsarkitekt på Värnamo kommun och som själv invandrat från Mosul, Irak. Markus Eriksson från Kärda står för musiken.

Vi har inbjudit arabisktalande från hela Gnosjö-regionen utifrån den kunskap vi har där det bedrivs verksamhet bland arabisk-talande, säger Lars-Evert Jonsson, som räknar med fullt hus i sin kyrka på söndag.

Taggar

Dela