Nyheter

Svarar Ödebrink och Shekarabi

Nyheter Håkan Tenelius från Vårdföretagarna svarar på en debattartikel kring vården.

Håkan Tenelius. Pressbild

Civilminister Ardalan Shekarabi och Carina Ödebrink (S) skriver om hur regeringen trots massiv kritik från lagrådet väljer att gå fram med ett förslag om att begränsa rörelseresultaten i företag verksamma inom omsorg och utbildning. Regeringen har naturligtvis all rätt att gå fram med förslag som den tror på. Men när regeringsföreträdare motiverar förslaget bygger den argumentationen nästan uteslutande på fel siffror och myter.

Regeringen verkar inte längre själv ha någon tro på det egna förslaget, eftersom det enda argument som återstår är att opinionen är för en begränsning av vinsterna. Civilministern menar att det finns ett folkligt stöd för en begränsning på nära 80 procent. Att det funnits kritik mot för höga vinster är inget nytt. Men vad vi förstår syftar regeringen på flera år gamla mätningar från SOM-institutet. I institutets senaste mätning från i höstas är 60 procent av väljarna för en begränsning av vinstutdelningar i välfärden, ett ingrepp som trots allt vore mindre långtgående än det förslag om begränsning av rörelseresultatet som nu är aktuellt.

Civilministern och hans kolleger hävdar att det även bland alliansväljare finns en majoritet för vinstbegränsning. Också det är påhittad fakta. Enligt den senaste SOM-mätningen vill 41 procent av alliansväljarna begränsa vinstutdelningarna. I mätningar i år som Novus gjort på Vårdföretagarnas uppdrag är stödet för en utdelningsbegränsning ännu lägre. Vi kan också se att den i särklass populäraste begränsningen inte handlar om ingrepp i företagens ekonomi, utan höga kvalitetskrav. Tuffa krav på kvalitet som följs upp och gäller lika för både offentliga och privata utförare är också det som Vårdföretagarna förordar.

Den kanske allra tydligaste förvanskningen av statistik från regeringsföreträdarna är den om hur stora de så kallade ”övervinsterna” är. År 2015 skulle det handla om sammanlagt 4,7 miljarder enligt regeringsföreträdarna. I själva verket finns det inga onormalt höga vinster. Rörelsemarginalerna i vård och omsorg ligger på samma nivå som i andra jämförbara tjänstebranscher. Regeringen har helt enkelt utgått ifrån det hårt kritiserade förslaget till tak för företagens rörelsemarginal, som enligt en enig expertis skulle göra det närmast omöjligt att driva ett företag långsiktigt. Allt som ligger över denna nivå anser regeringen vara ”övervinster”. Detta har inget med fakta att göra, utan ett mycket löst grundat tyckande. Det är som att säga att statsministern inte bör ha mer än 80 000 kr i månadslön och att Stefan Löfven därför har en ”överlön” på 84 000 kronor i månaden.

Vi uppmanar regeringen och andra socialdemokratiska företrädare att istället fokusera på välfärdens verkliga utmaningar. Hur vi ska kunna rekrytera medarbetare, hur vi ska klara den nödvändiga utbyggnaden av äldreboenden, och hur vi gemensamt kan höja kvaliteten på all vård och omsorg, oberoende av driftsform.

Men för att den viktiga diskussionen om välfärdens framtid ska bli konstruktiv måste vi alla hålla oss till fakta.

Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef
Vårdföretagarna

Välfärden står inför betydande utmaningar. Stora pensionsavgångar inom skola och omsorg väntar, samtidigt som allt fler äldre behöver omsorg. Omständigheterna kräver en politik som prioriterar välfärden före skattesänkningar. Socialdemokraterna lanserar nu det största trygghetsprogrammet i modern tid. Samhället ska bli starkare och Sverige ska bli tryggare. Ett starkt samhälle bygger vi genom att medborgarnas skattepengar används rätt.

Som en del av det arbetet presenterar vi skarpa lagförslag som syftar till att stoppa vinstjakten i skolan och omsorgen. Det här är inget konstigt eller kontroversiellt. Svenska skattepengar ska gå till vår gemensamma välfärd – inte till välfärdsdirektörernas fickor.

I förra valet hade Sverigedemokraterna parollen ”Vi väljer välfärd” och lovade då att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan. Sedan dess har de svängt. Sverigedemokraternas partiledning bestämde sig för att springa vinstlobbyns intressen och svika sina vallöften och sina väljare.

Socialdemokraterna vill skapa ordning och reda i välfärden. För att bygga ett starkt samhälle måste vi säkerställa att skattemedel avsatta för välfärden används till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg. Att pengarna går till barns utbildning, lärares och undersköterskors löner, till bättre arbetsmiljö, bättre elevhälsa och bättre tillvaro för brukarna inom äldreomsorgen – inte till obegränsade vinstuttag.

Välfärdsutredningen visar att 4,7 miljarder kronor av medborgares skattepengar, avsedda för skola och omsorg, försvann iväg i övervinster under år 2015. Dessa 4,7 miljarder motsvarar kostnaden för att anställa till exempel 9 500 förskolelärare, 7 500 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare.

Vinstjakten ska stoppas men vi ska värna valfriheten och mångfalden i välfärden. Seriösa välfärdsverksamheter som återinvesterar i verksamheten kommer att kunna vara kvar. Den 7 juni ska riksdagens 349 ledamöter trycka på voteringsknapparna och avgöra om vinstjakten i skola och omsorg ska stoppas eller inte. Alla riksdagsledamöter som röstar nej till förslaget – är skyldig svenska folket en förklaring till varför de sviker den svenska välfärden.

Ardalan Shekarabi (S)
Civilminister
Carina Ödebrink (S)
Riksdagskandidat från Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar