Nyheter

Svarar LRF om svinpest

Nyheter Kommunstyrelsen svarar LRF Värnamo angående kommungruppens skrivelse om riskerna för svinpest i Värnamo kommun.

Kommunstyrelsen genom kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) svarar LRF Värnamo angående kommungruppens skrivelse om riskerna för svinpest i Värnamo kommun. Bilder: Pressbilder

Läs skrivelsen i sin helhet nedan:

Tack för ert brev om afrikansk svinpest.

Värnamo kommun är medveten om de konsekvenser som ett utbrott av afrikansk svinpest kan få både på enskilda grisproducenter, markägare och allmänhet. Kommunen och SÅM följer därför utvecklingen och håller sig informerade om afrikansk svinpest i olika nätverk där andra kommuner. Länsstyrelsen och Jordbruksverket deltar.

Avfallshantering och översyn av renhållning
SÅM hämtar matavfall från kommunens egna verksamheter liksom övriga fastighetsägare (villaägare, flerbostadshus, företag med mera) i Värnamo kommun. Det matavfall som hämtas körs sedan till omlastningsstationen på Sörsjö, Värnamo där matavfallet töms direkt i containrar som är placerade inne i en omlastningshall. Hallen har plåtväggar och automatiska portar som stängs direkt efter det att avfallet lastats av. Det finns rutiner för att säkerställa att avfall som hamnar utanför containern vid omlastningsstationen tas omhand av hjullastare. Omlastningshallen i Värnamo är instängslat. Dessa åtgärder innebär att större djur som t ex vildsvin inte tar sig in i omlastningshallen eller området runt omkring.

Nedskräpning i naturen eller vid rastplatser är ett problem som kan förekomma, dock är det sällan som det förekommer nedskräpning av matavfall eller animaliska produkter. Trafikverket ansvarar för rastplatser längs vägar men det förekommer att bilar stannar vid parkeringsfickor längs med kommunala vägar eller vid kommunala parker. Kommunen har rutiner för städning både parkeringsplatser och vid parkmark.

Kommunikationsinsatser
Värnamo kommun och SÅM deltar i olika nätverk kring kommunikationsfrågor i länet och nationellt. Olika frågor, såsom afrikansk svinpest, diskutera när det är aktuellt. Värnamo kommun anser att det är lämpligt om länets kommuner och andra aktörer kommunicerar kring afrikans svinpest på samma sätt. Värnamo kommun kommer även i fortsättningen ta in information från Länsstyrelsen och Jordbruksverket kring vad som bör kommuniceras och när.

Med vänlig hälsning
Tobias Pettersson Kommunstyrelsens ordförande

Taggar

Dela


Läs mer

Skrivelsen: Varnar för svinpest i Värnamo