Nyheter

Summerar rekordår

Nyheter Värnamobaserade Bufab summerar en fortsatt stark tillväxt.

Arkivbild

Fjärde kvartalet 2021

  • Nettoomsättningen ökade med 29 procent till 1 599 (1 238) miljoner kronor, varav 19 procent organiskt
  • Orderingången ökade med 25 procent och var högre än nettoomsättningen
  • Rörelseresultatet (EBITA) ökade med 40 procent till 169 (121) miljoner kronor motsvarande en marginal om 10,6 (9,8) procent. Justerat för förvärvskostnader och omvärderade tilläggsköpeskillingar uppgick rörelseresultatet (EBITA) till 184 (126) miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal om 11,5 (10,2) procent
  • Resultatet per aktie ökade med 57 procent till 3,17 (2,03) kronor
  • Under kvartalet förvärvades Jenny I Waltle och Tilka Trading med en årlig omsättning på omkring 190 MSEK respektive 50 miljoner kronor

Helåret 2021

  • Nettoomsättningen ökade med 24 procent till 5 878 (4 756) miljoner kronor, varav 23 procent organiskt
  • Orderingången ökade med 26 procent och var högre än nettoomsättningen
  • Rörelseresultatet (EBITA) ökade med 44 procent till 695 (482) miljoner kronor motsvarande en marginal 11,8 (10,1) procent. Justerat för förvärvskostnader och omvärderade tilläggsköpeskillingar ökade rörelseresultatet (EBITA) till 744 (477) miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal om 12,7 (10,1) procent
  • Resultatet per aktie ökade med 56 procent till 12,57 (8,04) kronor
  • Bufab uppnådde 2021 sin högsta årsomsättning, rörelsevinst och resultat per aktie någonsin
  • Styrelsen föreslår utdelning om 3,75 (2,75) kronor per aktie

Koncernen i sammandrag

Vd-kommentar

Arkivbild

Starkt slut på ett väldigt bra år

Bufab levererar för helåret sin högsta omsättning, rörelsevinst och resultat per aktie någonsin. Vi genomförde tre strategiska förvärv med en sammantagen årsomsättning på drygt 500 miljoner kronor och fortsatte investera i vår egen verksamhet för att säkerställa framtida hållbar och lönsam tillväxt.

Den starka efterfrågan fortsatte som förväntat in i det fjärde kvartalet. Vi levererade en stark organisk tillväxt om 19 procent. Den starka organiska tillväxten förklaras av en stark underliggande efterfrågan inom samtliga segment samt av genomförda prisökningar och ökade marknadsandelar.

Vi rapporterade också en stark bruttomarginal, drivet av högre volymer samt av vårt arbete med att föra ökade råvaru- och transportpriser vidare till kund. Den höga efterfrågan tillsammans med den fortsatt utmanande situationen inom leverantörskedjan ställer höga krav på vår organisation, men vår bedömning är att läget förbättrades något under fjärde kvartalet.

Andelen rörelsekostnader ökade i kvartalet men justerat för förvärv och omvärderade tilläggsköpeskillingar ligger andelen rörelsekostnader på en stabil och fortsatt låg nivå, vilket naturligtvis bidrar till vårt starka resultat. Detta beror framför allt på en god kostnadskontroll men också på en fortsatt låg aktivitetsnivå avseende resor, kundevent, utbildningar och mässor till följd av pandemin. Utmaningen framöver blir att möta normaliseringen av kostnadsnivån med ytterligare ökad produktivitet.

Sammantaget ökade rörelseresultatet med 40 procent och marginalen med 0,8 procentenheter. Justerat för förvärvskostnader och omvärderade tilläggsköpeskillingar ökade samma nyckeltal med 44 procent respektive 2,2 procentenheter.

Vi är dock inte nöjda med det svaga kassaflödet under året och speciellt inte under det fjärde kvartalet. Det svaga kassaflödet är dock ett naturligt resultat av en stark organisk tillväxt, att vi hade väldigt låga lager vid ingången av året samt de väsentligt längre ledtider från leverantörer vi noterat i kölvattnet av en ansträngd leverantörskedja. Sammantaget har detta inneburit att vi, för att möta våra kunders efterfrågan, behövt bygga upp ett högre rörelsekapital, framförallt i form av ett ökat varulager under året. Vi bedömer att dessa effekter kommer att normaliseras under det första halvåret 2022 och förväntar oss därmed att kassaflödet stärks väsentligt framgent.

Vi har ett fortsatt fokus på förvärv och vi har en stark pipeline av potentiella förvärvskandidater på flera marknader. Under kvartalet förvärvade vi bolagen Jenny | Waltle i Österrike och Tilka Trading i Sverige, med en sammantagen årsomsättning på 240 miljoner kronor. Likt övriga företag vi förvärvat så har dessa bolag en stark entreprenörsanda och flertalet synergier med Bufab som vi kommer kunna dra nytta av.

Vårt starka resultat de senaste kvartalen beror bland annat på de investeringar i processer och digitala verktyg vi gjort de senaste åren. Detta har ökat Bufabs produktivitet. Vi kommer framåt fortsätta våra investeringar inom dessa områden men också inom områden som hållbarhet. Vi ser också behov av att stärka organisationen, framförallt inom sälj, för att fortsätt skapa lönsam tillväxt och öka vår marknadsandel.

Om vi blickar framåt kan vi konstatera att den starka efterfrågan vi noterade under det fjärde kvartalet fortsatte in i januari. Detta tillsammans med en stabil orderingång indikerar på en god utveckling av efterfrågan även under det första kvartalet 2022. Utmaningarna blir fortsatt att hantera den ansträngda försörjningskedjan och att parera det ökade inflationstrycket med ökad produktivitet.

Sammantaget är vi väldigt stolta över att vi, trots en utmanande omvärld, har lyckats möta våra kunders efterfrågan på ett bra sätt. Jag vill avsluta med att tacka alla Bufabs 1 500 medarbetare för en fantastisk prestation under året. Tillsammans har vi levererat Bufabs bästa resultat någonsin!

Johan Lindqvist
Vd och Koncernchef

Taggar

Dela