Nyheter

Strandskydd, beredskap och tillväxtfrågor

Nyheter Kommunerna runt sjön Bolmen samarbetar kring frågor som rör tillväxt, säkerhet och utveckling. Samarbetet går under namnet Smålands sjörike. – Med sjön Bolmen som vårt gemensamma nav ska vi nu bredda och fördjupa vårt samarbete inom fler områden, säger Tobias Pettersson, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun.

Landshövdingarna i de tre länen samt kommunstyrelsernas ordförande och kommundirektörer i de fyra kommunerna samlade på bryggan vid Tiraholm vid 50-årsjubileet. Bild: Ida Karlsson Lalander, Hylte

Smålands sjörike startades 1974 och firade sitt 50-årsjubileum på Tiraholm fisk fredagen den 6 september. På plats fanns landshövdingarna från de tre länen, Halland, Jönköping och Kronoberg, samt kommunstyrelsepresidier och kommundirektörer från Värnamo, Gislaved, Hylte och Ljungby. Bland gästerna fanns även representanter för föreningar som sökt bidrag till evenemang kring sjön Bolmen kopplat till jubileet.

Under förmiddagen i Tiraholm hölls samtal om strandskydd, civil beredskap och tillväxtfrågor mellan kommunerna och landshövdingarna. Det är frågor som är av stor vikt för bygdens gemensamma framtid. Man diskuterade konkreta och övergripande samarbetsmöjligheter framåt.

Malin Ekwall från Tiraholms Fisk berättade om företagets historia – som är dubbelt så gammal som Smålands sjörikes – och besökarna fick en presentation av Sydvattens forskningsstation i Tiraholm.

I landshövdingarnas uppdrag är samverkan det centrala. Samverkan mellan kommunerna och länen kan vi utveckla ännu mer och där har Smålands sjörike en roll. Bolmen är en särskilt skyddad sjö och en stor dricksvattentäkt.

– Vi måste vara noga med vad man lägger vid sjön Bolmen, det är viktigt att ha med sig det i utvecklingstanken, enades de tre landshövdingarna från Hallands, Jönköpings och Kronobergs län.

Smålands sjörike

Samarbetet samlar vi under namnet Smålands sjörike.

Smålands sjörike består av området och städerna kring Bolmen – Ljungby, Hylte, Värnamo och Gislaved. Detta är fyra kommuner med ett stort varierat utbud, men en sak gemensamt – närheten till sjöar och orörd natur.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *