Strålande info på trygghetsboende
Nyheter Onsdagen den 5 april 2023 fick Sjösala besök av Stefan Johansson som är teknisk chef på Finnvedsbostäder och förklarade vad en solpanel har för betydelse.
Med en tydlig och intressant information fick sjösalaborna se och höra mer om denna teknik som nu finns i de boendes närhet och vad den betyder för hyresgästen.
Solpanelen som monterades i november i fjol på det ena taket på Sjösalas innergård är i drift och försörjer huvudbyggnaden på Sjösala med egen elektricitet.
Finnvedsbostäder har liknande anläggningar på ett flertal av allmännyttans hus.
År 2022 monterades solpaneler på Finnvedsbostäders huvudkontor samt på områdena Apollofjärilen, Studentbostäderna, Sjösala i Bor och Lingården. Det senaste tillskottet med solpanel bör vara Villan i Rydaholm med inflyttning april 2023.
Enligt Finnvedsbostäders hemsida hade Finnvedsbostäder fram till och med år 2022 22 st solcellsanläggningar. Tillsammans har de under 2022 producerat 215 221 kWh närproducerad grön el. Merparten av denna el använder Finnvedsbostäder lokalt på plats.
Men det finns även teknik där man lägger en tunnfilm på befintlig takkupa viket medför att solpanelen inte syns. Det finns även färdiga takkupor med denna teknik.
Om Solcellen:
Den består av ett tunt halvledarmaterial, vanligen kisel, germanium eller galliumarsenid. Deras egenskaper är att fånga solens energi för att omvandla den till el. Tyvärr så påverkas miljön negativt när solcellerna tillverkas. Dessutom så är dessa metaller och mineraler sällsynta och vid utvinningsprocessen påverkas miljön negativt.
Solcellerna kan även seriekopplas eller parallellkopplas på t.ex. ett hustak vilket då medför att elproduktionen finns där den ska användas.
Även i Värnamo kan vi i dag se solparker men då på marken istället för hustaken. Detta medför att elproduktionen blir effektivare men är samtidigt en konkurrent till jordbruket men kan i vissa avseenden gynna den biologiska mångfalden.
Text och bilder: Jörgen Lindelöf