Nyheter

Stora regnmängder kan påverka dammar

Nyheter De västra delarna av Jönköpings län kommer att uppleva höga flöden i vattendrag den närmaste tiden. Därför är det viktigt att den som ansvarar för en damm också har koll så att vattennivåerna inte blir för omfattande och gör att dammen i värsta fall brister.

Arkivbild från vinterns översvämningar. Läsarbild

– Du som äger en damm har skyldighet att bedriva egenkontroll, säger My Hansen, vattenhandläggare vid Länsstyrelsen.

Egenkontroll innebär att du fortlöpande ska planera och kontrollera verksamheten för att undvika att miljön och andra intressen skadas. Detta är extra viktigt i samband med stora mängder nederbörd.

Vid kraftig nederbörd kan flödena snabbt öka och du kan behöva kontrollera dammen flera gånger om dagen.

– Den som ansvarar för en damm har mycket att ta hänsyn till, poängterar My Hansen. Bland annat rekommenderar vi att man informerar nedströms anläggningar i systemet vid avtappning så att intilliggande anläggningar är beredda på att det kommer mycket vatten. Säkerheten är en annan viktig aspekt. Höga flöden innebär att strömmarna i vattendragen är starka. När vattnet sjunker undan ökar dessutom risken för ras och skred längs med åkanten. Om det värsta skulle inträffa och dammen brister är det väldigt viktigt att omgående kontakta räddningstjänsten.

Källa: Länsstyrelsen

I länets västra del har SMHI utfärdat en gul varning där stora regnmängder som inledningsvis orsakar höga flöden i bäckar och diken. Varningen gäller tisdag och onsdag denna veckan.

Taggar

Dela