Stefan Löfvens tal i Almedalen
Nyheter Nu har vi fått Stefan Löfvens tal i Almedalen.
S-ledaren talade inför uppskattningsvis 4 500 åhörare och här är hela talet:
Vänner, är det något som värmer mitt hjärta, så är det när människor utvecklar sig själva, och på så sätt utvecklar sitt samhälle.
Jag ser det varje dag. Som Johan Wendt, som är här i publiken ikväll, som hjälpte grannflickan inför matematikprovet. Hon kom tillbaka med ett VG, och sa med tårar i ögonen att hon hade trott att det betyget inte ”var för sådana som henne”.
Idag finns det Mattecentrum som Johan grundade i 28 städer, där alla får fri mattehjälp – och får känna i hjärtat att höga betyg är något för dem!
***
Som Julia Mjörnstedt, som fick beskedet om tjocktarmscancer när hon var 21, och det kändes som om hon var den enda unga i världen som drabbats.
Idag har Julia och hennes vän Hanna Wekell startat organisationen Ung Cancer, för att alla unga och deras närstående som får samma besked ska veta: Ni är inte ensamma!
***
Som John Franco, som flydde med sin mor från Colombia som barn, och växte upp med en rädsla för polisen.
Idag har han slitit hårt för att med stolthet kunna ta på sig polisuniformen, och går på passet i Botkyrka, för att vara en förebild för sådana barn som han en gång var.
***
Och över hela Sverige har vi hundratusentals människor, som tillsammans kliver på Torslandas morgonskift, som tar gemensamt ansvar på förskolans lunchsamling, som assisterar varandra i labbet på kvällen, och finns där på akuten under småtimmarna.
Därför vill jag hylla alla samhällsbyggare som John, Julia och Johan, och all strävan för ett bättre liv – och ett bättre land!
***
Kanske är jag partisk. För det var ju precis det här jag förstått från min barndom.
När jag kom som fosterbarn var jag tio månader gammal, och hade inget. Men genom mina nya föräldrars slit, och ett samarbetande samhälle, fick jag allt. Det är de som gjort att jag står här idag, och det glömmer jag aldrig.
***
1
Och jag vet att den här viljan till utveckling är vår främsta styrka i den globala ekonomin.
Idag kan en innovation födas i januari, finnas på samtliga kontinenter i maj, och vara lastgammal i december. Det kräver mer än arbetsmoral.
Det kräver modet att göra sin idé till verklighet. Starta företag, läsa vidare på universitet, gå en kvällskurs, jobba utomlands, byta yrke – och den risk och uppoffring det innebär.
Vi kan kalla det utvecklingsmoral. Och jag vill att Sverige ska ta del av den stora möjlighet som globaliseringen är. Därför måste varje människa utvecklingsmoral tas till vara.
Sverige ska gå framåt – då kan inte en enda människa lämnas bakom. ***
Det är grunden i den stora vändning som regeringen nu genomför.
Från ett läge där det satsades 19 gånger mer på skattesänkningar än på skolan, investerar vi så att alla unga ska kunna lämna skolan som bildade och fria individer.
Från ett läge där sjuka utförsäkrades och arbetslösa placerades i Fas 3,satsar vi på rehabilitering och utbildning så att alla kan arbeta och göra rätt för sig.
Från ett läge där budgeternas största vinnare i regel var manliga miljonärer, skapar vi en ekonomi där alla vinner, inte minst Sveriges fattigaste kvinnor.
För vänner, Sverige ska inte kväva en enda människas kraft och längtan efter ett bättre liv. Vi ska bli främst i den globala ekonomin. Därför måste du kunna bli det bästa du kan bli.
*** Det här är också kärnan i Sveriges nya jobbagenda.
Genom: 1. Framtidsinvesteringar; 2. Aktiv näringspolitik för fler och växande företag; och
3. Satsningar på kompetens och matchning, ska vi ta till vara på Sveriges utvecklingsmoral, så att vi på fem år når lägst arbetslöshet i EU.
Det är ett stort mål. Men vänner, Sverige brukar inte ha små! ***
Se bara till den första delen, framtidsinvesteringar. Jag såg att det var en moderat i Stockholm som frågade varför regeringen skulle bygga infrastruktur i Norrland – där fanns ju bara träd.
Och jag är ju uppväxt i Ångermanland. Och nog för att moderaterna kallar mig träskalle ibland, men någon måtta får det väl vara!
Jag tycker att det här tänkandet i vi och dom, stad och landsbygd, är väldigt skadligt.
Det är för hela Sverige vi bygger nya stambanor för höghastighetståg, påbörjar Norrbotniabanan, renoverar järnvägspår och växlar, och lagar tjälskott i vägar, så att du kommer till jobbet – och fler jobb kommer till Sverige.
Det är för hela Sverige som vi skapar en ny byggoffensiv med enklare regler, snabbare processer och 6 miljarder årligen, så att fler kan känna den där fantastiska känslan av att sätta nyckeln i dörren till en ny bostad.
Det är för hela Sverige vi gör det möjligt att anställa tusentals nya undersköterskor och sjuksköterskor för att ta hand om våra gamla och sjuka.
Det är för hela Sverige vi kommer investera 2 miljarder per år i klimatinnovationer och ett hållbart samhälle som vi stolt kan lämna över till våra barn.
Det skapar jobb. Det skapar ett land som håller ihop. Och det skapar ett Sverige där varje människas utvecklingsmoral tas tillvara!
***
Samma sak gäller för del 2 i jobbagendan – en aktiv näringspolitik för fler och växande företag.
Vad tänker ni på när jag säger Uppsala? Universitetet, slottet, Fyrishov? Tänker ni på ett utav Sveriges mest moderna stålverk, som 3D-printar hypermoderna stålkomponenter för framtidens industri? Tänker ni på Upsalite, ett material som skapades genom en slump, men som har sådan uppsugningsförmåga att det kan suga upp oljeföroreningar eller styra luftfuktigheten i ishockeyhallar?
Nej, Sveriges näringsliv är längre in i framtiden än vad många tror. Vill du se framtiden – strunta i bio, besök ett svenskt spetsföretag!
***
Där finns just viljan att ständigt förnya, förbättra, förändra – att våga misslyckas, och lyckas. Detta ska Sverige bejaka.
Vi behöver både lyfta entreprenörer som bryter ny mark, och intraprenörer – alla anställda som utvecklar företag från insidan, i de platta organisationer som är en stolthet för Sverige.
Och vi ska stärka småföretagares villkor. Öka tillgången på riskkapital och företagsnära forskning. Och skapa större samverkan mellan företag, fackliga organisationer, forskning och politiskt förtroendevalda, så att fler idéer kan bli till tjänster och varor på globala marknader.
Folk kommer inte i arbete av att bli fattiga, utan av att fler företag säljer mer.
Det är poängen med vår näringspolitik: Arbetslösa ska inte tömma sina plånböcker, företag ska fylla sina orderböcker!
***
Och till alla svenska företagare: Ni ska bara veta hur mycket man talar om er utomlands!
Oavsett om jag möter ledare från Colombia, Indien, Kina eller Kenya så frågar de så ofta om nya svenska innovationer och samarbetsmöjligheter. Därför satsar vi på större export för små och medelstora företag, och ökar Sveriges representation i utlandet.
Så var med och visa på svensk utvecklingsmoral! Var med och visa att svenska företag kan slå världen med häpnad!
***
Vänner,
den tredje delen av vår jobbagenda är satsningar på kompetens och matchning. Att 400 000 människor är arbetslösa, trots att det idag finns fler lediga jobb än någonsin tidigare i Sverige, är inget annat än en skandal.
Och orsaken är brister i det svenska utbildningssystemet. Därför behöver det reformeras, från förskolan till forskarutbildningen.
Ja, under många år har svensk skolstatistik varit som världens sorgligaste gungbräda: Kunskapsresultaten har åkt ned, samtidigt som ojämlikheten har skjutit i höjden.
Så för att citera tillkännagivandet av Nobels litteraturpris: Äntligen! Äntligen följer vi upp de stora orden om svensk skola med stora satsningar!
***
På mindre barngrupper i förskolan och mindre klasser i lågstadiet, så att barnen får mer tid med sin lärare.
På tidiga insatser, så att alla barn lär sig läsa, räkna och skriva så tidigt som möjligt.
På ett ökat statligt ansvar för att skapa en jämlik skola, så att oavsett vilken skola ditt barn går på ska du veta att den är bra.
Och självklart ska vi se till att alla dessa nya resurser gå till just skolan, inte till skatteparadis. Vänner, våra små ska kunna drömma stort. Därför satsar vi så mycket på svensk skola.
***
Och när Magnus Härenstam gick bort samlades Sverige i sorg. Det vi talade om allra mest, det var vad Magnus tillsammans med Brasse och Eva gett till oss alla i form av den där lekande lätta bildningsglädjen. Jag märker själv hur barnbarnen kommer hem till oss och ropar: ”…myror!”
Ja, Magnus, Brasse och Eva, ”här är där ni inte är” – men minnet av er lever kvar i generationer!
***
Och så minns vi nog alla en riktigt bra lärare, som kunde väcka kunskapshungern i våra unga hjärtan, som kunde få en klass att lyssna av intresse, nyfikenhet och respekt. Därför är det dags att höja läraryrkets attraktivitet.
Vänner, det måste löna sig att lära våra barn för livet.
Därför lanserar vi idag ett lärarlönelyft med en satsning på 3 miljarder per år, för att ge möjlighet att höja lönen för Sveriges skickligaste lärare. Vi ska stå upp för utvecklingsmoralen, vi ska stå upp för bildningen, därför står vi upp för Sveriges folkbildare!
***
Och vänner, jag såg att ett flak med studenter från en yrkesutbildning hade texten: ”Om Löfven blev statsminister efter svetsutbildning – då finns det hopp för oss!”
Javisst finns det hopp för er! Inte minst är ni ganska roliga! Men ni möter större krav än min generation. Därför behöver ni också större möjligheter.
Detta – höga krav och stora möjligheter – är kärnan i vår 90-dagarsgaranti. Den ska ge dig som ung och arbetslös möjlighet till traineejobb, YA-jobb, praktik eller studier inom 90 dagar. Samtidigt ställer vi kravet att du ska göra ditt, och ta den möjlighet du får.
Nu har Ylva Johansson åkt land och rike runt, för att skriva samarbetsavtal med kommuner och arbetsförmedlingar, för att finna alla unga utanför, och se till att de får stöd.
Hon har fått ett rungande gensvar. I fredags skrevs det 271: samarbetsavtalet. Vänner, nu samlar vi Sverige för att ingen ung ska vara utan jobb!
***
Och den som inte tror en så stor reform är möjlig: Följ med mig ut! Följ med mig och träffa de unga i brukssamhällena, i förorterna, över hela Sverige, som kokar av otålighet – och vilja att visa vad de går för. Nu ska de få chansen.
Och till de som tvivlar på Sveriges ungas styrka, svarar jag med Brasse Brännströms klassiska ord: Fel fel fel fel fel!
***
Men behovet av ny utbildning gäller inte bara unga. Ser du ditt yrke försvinna, märker du att din kompetens blivit föråldrad, då måste var och en av oss vara redo att ställa om och lära nytt.
Det är din skyldighet, inte minst mot dig själv. Och samhället ska stå vid din sida. Jag minns själv hur min mor läste engelska på kvällarna för att vara redo för den nya tiden.
Det är jobbigt i stunden – men ovärderligt för framtiden.
Och det är för dig, oavsett vem du är, oavsett vilken kompetens du behöver för att jobba, som vi nu genomför ett nytt kunskapslyft med tiotusentals nya utbildningsmöjligheter i hela landet.
Du får rätt till utbildning – gör din plikt och tänj din kunskaps gränser! ***
Och för att göra det möjligt, ska vi också riva de strukturella murarna på svensk arbetsmarknad.
Murarna som gör att CV:n med utländska namn hamnar i papperskorgen. Som gör att kvinnor mår sämre, sliter hårdare, och får lägre lön. Som gör att människor med funktionsnedsättning stängs ute, och får se månader och år passera utan att få visa vad de går för.
Är detta det samhälle vi vill ha?
Ett Sverige som sätter en stenhård norm kring vem som ska jobba och bli befordrad, och sedan systematiskt rensar bort alla andra?
Nej! Vi är en feministisk regering som genomför en bred jämställdhetsagenda. Vi tar också striden mot diskriminering, homofobi och rasism.
Men du måste vara med. På din arbetsplats. På din skola. På ditt torg. Vägra tolerera fördomarna mot dig och dina medmänniskor, som hindrar folk från att jobba, från att göra sin röst hörd, från att leva fria och jämlika liv.
Ingen annan kommer att göra det åt oss. Om du älskar Sverige – stå upp för allas frihet!
***
Och när man möter någon som precis flytt så väcks lätt frågan: Tänk om det var jag?
Om det var jag och min familj, som vaknade upp och såg vårt samhälle skövlas. Om det var dina och mina vänner, som avrättades, som torterades, som såldes som slavar. Om det var du som visste att du inte längre skulle få hålla någon du älskade i dina armar.
Vänner, Sverige ska ha en reglerad invandring, med tydliga krav på vad som beviljar asyl. Och de som flyr skövlade samhällen och beviljas asyl, ska så snabbt som möjligt komma i arbete.
Genom snabbspår för validering av deras yrkeskompetens, och utbildning till ny; i yrken där vi har brist på arbetskraft. Genom tidig utbildning i svenska, helst i kombination med arbete eller praktik. Genom att alla Sveriges kommuner delar på ansvaret, och på så sätt gör varje enskild kommuns arbete enklare.
Och samtidigt driver vi på, tillsammans med Angela Merkel i Tyskland och Matteo Renzi i Italien, för ett mer jämnt fördelat flyktingmottagande i EU.
Detta är en stor, och svår, uppgift. Men vi gör som vi skulle vilja att andra gjorde mot oss, och låter dig som får asyl arbeta dig till ett bättre liv!
***
Och vänner,
jag ska vara rak med er. Den största utmaningen för vår jobbagenda, är den ekonomiska och säkerhetspolitiska oro vi ser i vår omvärld.
Förra veckan kommer minnas som en mörk passage i världens historia. Vi såg terroristattacker i Frankrike, Tunisien och Kuwait.
Samtidigt försökte ISIL återigen inta staden Kobane, med upp emot 200 dödade civila som följd. Detta vidriga slaktande av oskyldiga människor är fegt. Barbariskt. Ynkligt.
Och vi ska bemöta det. Regeringen skapar nu en nationell strategi mot terrorism, för att använda hela Sveriges styrka för att förebygga och bekämpa terrorism. Samtidigt ger vi ett stort humanitärt stöd för att möta den akuta nöden i områden som drabbats av ISIL.
Sverige deltar också med en väpnad styrka för rådgivning och utbildning av irakiska försvarsstyrkor, den kurdiska peshmergan, i de norra delarna av landet. Det kan handla om sjukvård, vapenträning och detektering av sprängladdningar.
Vänner, ISIL kan, och ska, bekämpas. För människovärdet. För demokratin. För att det berör oss, vår värld, och vår frihet.
***
Samtidigt står Europa inför stora utmaningar. Rysslands aggression mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim är det största hotet mot Europas säkerhet sedan kalla krigets slut.
I EU:s nya globala strategi behöver vi svara upp mot dagens säkerhetsläge, och visa enighet, till stöd för Ukraina, och alla nationers rätt till självbestämmande.
Europas framtid ska avgöras i fri och demokratisk debatt, aldrig genom tvång eller vapenmakt!
***
Och idag var bankerna i Grekland stängda. Krisen fördjupas. De grekiska medborgarna står nu inför en mycket bekymmersam situation, med risk för ännu högre arbetslöshet och ekonomisk oreda.
Sverige är beroende av stabiliteten på den europeiska marknaden, och vi kommer att göra allt i vår makt för att oron drabbar svensk ekonomi så lite som möjligt.
Samtidigt vill jag slå fast detta: Grekland är en viktig medlem i den europeiska unionen. Och oavsett hur deras medlemskap i den monetära unionen utvecklas, så ska de vara en stark del av EU.
Det europeiska samarbetet behövs, för goda tider, och för svåra. Vi har en gemensam historia – och en gemensam framtid. Därför står Sverige upp för ett EU som hålls samman.
***
Och parallellt med att EU hanterar den akuta krisen; så behövs blicken lyftas, och reformer komma på plats för att skapa mer av ett medborgarnas EU.
Som fokuserar på det mervärde det kan ge sina medborgare, i form av fler och tryggare jobb, ökad säkerhet och bättre klimat.
Det var därför jag och mina kollegor från Benelux-länderna arrangerade ett toppmöte i torsdags för att intensifiera arbetet för rättvisa arbetsvillkor på den inre marknaden.
Det är därför EU behöver driva på för ambitiösa utvecklingsmål post 2015,som bekämpar fattigdom, utbildningsbrister och ohälsa.
Det är därför vi behöver ta på oss ledartröjan för ett klimatavtal i Paris som håller jordens uppvärmning under 2 grader.
Vänner, det är dags att möta populismen och kortsiktigheten, och forma ett medborgarnas EU, som skapar en bättre vardag för dig – och en tryggare värld för oss alla
***
Och aldrig tidigare har vi sett fattigdomen i Europa på så nära håll, som i ögonen hos de människor som tigger utanför våra matbutiker, som sover under broar och i parker.
Därför samarbetar vi inom EU, och sluter samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien, för att använda de stora resurser som finns i EU:s strukturfonder, till att skapa ett bättre liv i hemländerna.
Vi ska upprätthålla lag och ordning, och stoppar såväl olovliga bosättningar som exploateringen av människor, och vi jobbar tillsammans med civilsamhället så att de får bättre livsalternativ.
Vi ska göra det som krävs för att ingen ska tvingas tigga på Sveriges gator. När vi ser fattigdom på nära håll så gömmer vi den inte, vi slår undan dess grogrund!
***
Vänner,
detta för mig tillbaka till där jag började: samarbetets styrka. Sverige är i ett allvarligt läge. Nu behöver alla ansvarsfulla politiker hitta det som förenar, istället för det som drar isär.
Svenska folket förväntar sig det, och förtjänar det.
När vi såg oron i vår omvärld, gick vi samman och skapade en bred uppgörelse om försvaret.
När vi hörde lärarnas krav på långsiktighet, skapade vi en överenskommelse om betygen.
Nu ser vi, nu hör vi, nu känner vi arbetslöshetens gissel ända in märgen.
Så nu riktar jag mig till er alla: Politiker nationellt och lokalt, företrädare för fackföreningar och näringsliv, ledare i hela vårt fantastiska civilsamhälle.
Var med och ta plats i historien, bland de som samarbetade för att nå EU:s lägsta arbetslöshet.
På kort sikt kommer det förändra liv.
En ung kvinna som kan ringa sin pappa och säga: ”Jag fick det! Jag börjar på måndag!”
En förälder som kan lägga ned besticken på familjemiddagen, och säga: ”Jo, vi kanske har råd med utlandssemester ändå!”
Men på lång sikt förändrar det samhället i sin helhet.
För att säkra äldres pensioner – måste unga komma i jobb.
För att utrota fattigdomen för varje barn – måste varje förälder kunna jobba.
För att sluta samhällsklyftorna – så är och förblir alla vuxnas arbete och alla barns goda skolgång våra två främsta verktyg.
Det finns inga andra magiska lösningar. Ett jämlikt samhälle arbetar vi fram i vårt anletes svett. Låt jobbet börja!