Stark på nätet
Nyheter Svenska kyrkan arrangerade en kväll för att prata om risker som finns på nätet
Heléne Thomasson som är åklagare med inriktning på brott där unga är förövare eller offer gästade kyrkans unga i Vaggeryd för att berätta om brott på sociala medier. Heléne har en bakgrund bland annat som domare i såväl Tingsrätt som Hovrätt, men är sedan några år verksam vid Åklagarkammaren.
Heléne Thomasson inledde med att berätta om ett fall som hon jobbade med som tog över två år att utreda, men som slutade med fällande dom för ett antal män.
En ung tjej i puberteten med bristande självförtroende ägnade mer och mer av sin tid åt att vara på nätet eftersom hon saknade kompisar i vardagen. Det finns flera chattforum som riktar sig till barn och unga och där lurar farorna. ”Anna” gick ut på nätet och där fick hon kontakt med en som kallades sig ”Kalle” 16 år gammal. Det var trevligt och skoj inledningsvis och han lyckades identifiera henne. Hon skickade oskyldiga bilder och fick uppmuntrande kommentarer. ”Kalle” skickade bild på sig själv, trodde ”Anna”, men det var en bild på en vältränad kropp utan ansikte – en bild stulen på nätet. De bestämde sig för att mötas på en enskild sajt där de kunde ”chatta” ostört och då började ”Annas” helvete. Från att ha varit vänlig krävde han helt plötsligt flera bilder, även avklädda bilder. ”Anna” vägrade och då hotade han med att skvala för henne klasskompisar och syskon och talade om att han visste allt om henne. Hon krävde bevis och då fick hon ett SMS från denne ”Kalle”. Hon föll till föga och skickade bilder på sina bröst och då var hon helt i hans våld. Till slut kom det till polisens kännedom och en utredning startades där ”Kalle” identifierades som en medelålders man som dömdes för brotten mot ”Anna”.
Det finns flera olika rubriceringar på vad som är brottsligt att ägna sig åt på nätet, från det som kan tyckas oskyldigt till rena sexuella övergrepp.
Det kan handla om förtal där man pekar ut någon som en brottsling eller liknade. Du kanske har tillgång till kränkande bilder/filmer på någon som du visar för andra eller laddar upp på till exempel en porrsida på internet. Eller öppnar du en grupp på sociala medier och lägger ut material. Det kan också handla om att man öppnar falska konton på sociala medier och sprider rykten och annat om någon person.
Om du skriver något på till exempel Instagram där du beskriver någon som ”äcklig” ”dum i huvudet” du borde dö – ta livet av dig” så är det en förolämpning.
Ytterligare brottsliga handlingar kan vara hets mot folkgrupp och dataintrång.
Det är som det låter, uttrycker du något nedsättande om någon folkgrupp eller gruppidentitet kan det betraktas som hets. Du får inte logga in på någon annans konto och kolla vad som finns eller skicka meddelanden. Det är väldigt lätt hänt när någon ber att få låna din telefon för att ringa ett samtal, då kan olyckan vara framme av ren nyfikenhet.
Snart närmar vi oss det som blir riktigt allvarligt, utnyttjande av barn för sexuell posering, kränkande fotografering, sexuellt övergrepp på barn och barnpornografibrott. Vid minsta misstanke måste det polisanmälas, de flesta anmälningarna görs inte av de utsatta utan av anhöriga eller kompisar. Därför är det viktigt att vara nyfiken på dina barns aktiviteter på sociala medier.
Det finns ingen urtyp för vem som drabbas, det kan vara vem som helst men ofta handlar det om barn som mår dåligt, mobbade, barn som söker bekräftelse, som saknar kompisar med mera.
Hur kan jag agera för att hindra eller stoppa det som kan hända. Nyckelordet är prata. För alla föräldrar är det naturligt att fråga vad barnen gjort i skolan idag, lika naturligt borde det vara att fråga vad har du gjort på nätet idag. Bygg förtroende och håll koll på barnens telefon/dator. Oftast är det föräldrar som står för abonnemanget och blir den som ses som brottsling.
Skuldbelägg inte barnen, utan se till att vara en bra förebild. Vad lägger du själv ut på nätet? Det är en fråga man bör ställa sig med jämna mellanrum.
Kvällen slutade med en frågestund som visade att ämnet är angeläget och det är nog inte sista gången det pratas om att vara stark på nätet.