Nyheter

Stabs- och säkerhetschefen om Gudrun: ”Var på tårna från början”

Nyheter Översvämningarna 2004 gav kött på benen för Värnamo Energi när Gudrun slog till. – Det förenklade vårt arbete för att komma i gång, säger stabs- och säkerhetschefen Nicklas Lundin.

Översvämningarna 2004 gav kött på benen för Värnamo Energi när Gudrun slog till. – Det förenklade vårt arbete för att komma i gång, säger stabs- och säkerhetschefen Nicklas Lundin. Bild: Linkedin

Den 8 januari 2005 blev en oförglömlig dag för invånare i stora delar av södra Sverige. Stormen Gudrun förvandlade det skogstäta området till kalhyggen och skapade stora infrastrukturproblem. Nicklas Lundin på Värnamo Energi umgicks med familjen på lördagseftermiddagen.

– Vi bowlade först och åkte sedan för att äta pizza. När vi lämnade pizzerian kom en julgran flygandes mot oss. Då sa jag att nu ska jag åka till jobbet. Vi har en beredskapsorganisation, dessa och plus några till var på plats och jobbade. Vi började redan på eftermiddagen att jobba men klockan sex på kvällen var vi tvungna att avbryta alla arbeten för att det var för farligt ute, helt enkelt.

– Vi gjorde därefter bara nödvändiga jobb som räddningstjänsten kunde styra över. Vi hade ett sådant jobb vid elvatiden på kvällen. Annars förberedde vi oss så att vi vid klockan fem på morgonen, när det hade blåst över, skulle se till så att så många som möjligt kunde komma till jobbet. Vi var på tårna, all personal fanns tillgänglig och vi kunde börja jobba direkt.  Ungefär tio procent av våra kunder, 934 stycken, hade inte ström då. 41 procent av dessa, 481 stycken, fick tillbaka strömmen efter mindre än ett dygn. Efter tre dygn var 233 kunder utan ström och efter mellan fyra och tolv dagar hade alla kunder sedan fått tillbaka strömmen, säger Nicklas Lundin.

En av anledningarna till energibolagets snabba och framgångsrika arbete stavas samverkan.

– Vi var väldigt tidigt ute och jagade resurser i form av maskiner. Efter bara två dagar hade vi fyra skogsskördare och tio skogsröjare som gick. Vi hade också sju extra schaktmaskiner och sju extra linjemontörer som vi hade fått ner från bland annat Karlskoga och Sundsvall som hjälpte oss, så det gick väldigt bra och snabbt, skulle man kunna säga, säger Nicklas Lundin.

Att övning ger färdighet fick Värnamo Energi ett bevis på i samband med stormen. Ett par månader tidigare, sommaren 2004, inträffade de stora översvämningarna i Lagan. Värnamo Energis beredskapsorganisation sattes då för första gången på prov. Efter översvämningarna startade Värnamo kommun ett beredskapsarbete i förebyggande syfte och Värnamo Energi ingick i det arbetet.

– När Gudrun kom så tryckte vi bara på knappen och gjorde som föregående år i samband med översvämningarna. Det var en väldig förenkling av vårt arbete för att komma i gång. Hade det skett annars så hade det tagit längre tid innan man fått i gång det samarbetet, säger Nicklas Lundin.

Vad har ni tagit för andra lärdomar av Gudrun?

– Vi hade börjat lite grann med vädersäkning av nätet tidigare men det fanns saker som ii inte byggde upp utan som vi byggde om i stället och grävde ner. Vi har grävt ner så kablar som möjligt i marken, förutom några kilometer på landsbygden där vi i stället har platsbelagda kablar som ligger i luften. Det har tagit sin tid och vi var färdiga med det hela ungefär tio år efter stormen. Kommer det en liknande storm som Gudrun framöver så kommer vi knappt att påverkas av det, eftersom vi har så gott som allt nedgrävt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar