Nyheter

Språklådan: Farsot, epidemi och pandemi

Nyheter I dag behandlar vi något mycket aktuellt som vi fått flera frågor på.

Det handlar om bland det värsta som drabbat mänskligheten på årtionden, den sjukdom som verkar ha startat i Kina i slutet av 2019 och som spred sig som en farsot över hela världen. Det blev en epidemi och snart också en pandemi som allmänt kallas covid-19.

Det viktigast just nu är inte att veta det vi skriver nedan utan att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter för att få bukt med smittspridningen.

• Covid och corona
Covid är en förkortning för engelska coronavirus disease. 19 betecknat att sjukdomen bröt ut under 2019. Disease betyder sjukdom.
I en mening skriver man covid och exempelvis covid-19-patient. Det ska alltså inte vara stor bokstav i covid-19, coronavirus och andra sammansättningar.

Man säger ofta att man fått corona och i talspråk får det sägas vara ”riktigt”. Ordet corona har annars flera betydelser och användas lämpligen inte i skrift när man ska berätta om coronavirus.
Corona kan även var en ölsort, en bil av märket Toyota, namn på hotell med mera. Det är även både ett förnamn och ett efternamn, ibland stavat Corona och ibland Korona.

Ordet corona är latin och betyder krona eller krans. Det är samma ord vi använder för den ljuskrans vi ser kring solen vid solförmörkelse, en korona.

• Farsot
Förr sa man ofta farsot om en sjukdom som spred sig snabbt över världen. Det var ingen sotig far utan orden härrör sig från resa och sjukdomar. Far, alltså fara, resa. Sot är ett gammalt ord för sjukdom. Lungsot har nog många hört talas om. Lungsot har ersatts av ordet tuberkulos.

• Epidemi
Ordet epidemi är grekiska med ungefärlig betydelse utbredd sjukdom bland folket. Förr sa man epidemisjukhus som föregångare till dagens infektionskliniker.

• Pandemi
Pandemi kommer av grekiska pandemias, som kan översättas med hela folket. Det är alltså något som sprids över hela världen.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

 

Fotnot:

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar

Dela