Nyheter

Spotifystjärna avslutade projekt på Remida

Nyheter Ulrika Broberg "Fröken B" från Värnamo kan det där med att vara stjärna på scen. Nu har hon avslutat projektet med artisterna från Hoks Fritidshem som var överlyckliga över att få Spotifystjärnan som lärare en gång i veckan.

Projektet, i samarbete med Remida, avslutades med artisterna från Hok uppträdde på scen bakom Remidas lokaler i Skillingaryd.

– Nu har vi övat i sex veckor, de har skrivit egna texter och övat både hemma och i skolan. De har fått välja själv om de vill sjunga ensamma eller i grupp. Otroligt duktiga barn i Hok. De har inte hållit i en mikrofon tidigare, så det ska vi öva på här innan framträdandet, berättar ”Fröken B” när vi träffar henna innan barnens avslutning.

Ulrika är utbildad lärare, bott i Värnamo i två år, och jobbar både som rapartist och med arbetsmöten, där hon är ute och hjälper till med festivaler, på skolor eller på bibliotek. Kerstin Nordenstam på Remida fastnade för ”Fröken B” då språket är viktigt att jobba med likväl som med träklossar, skrivning.

– Vi har många olika former med att utrycka oss. Rap är en del i det. Vi har utgått från det stora trädets tema inne på Hoks skola och vi har övat grunderna i rimstruktur. Barnen är extremt kreativa och nu är de supertaggade inför framträdandet. De har inte stått framför publik tidigare så det blir extra spännande att framföra sina alster inför sina kompisar på fritids. Kanske någon av dem som kommer att sjunga på skolavslutningen, vem vet. Jag är ofta ute på skolan en gång och workshoppar. Men här får jag en utvärdering också och följa barnen mer än en gång. Mycket trevligt, avslutar Ulrika ”Fröken B” Broberg.

Ulrika Broberg ”Fröken B” har varit en självklar del av den svenska hiphopscenen i över tio år. Både som soloartist och som ena halvan av ”Silversystrar”. Ulrika har släppt musik och spelat flitigt runtom i landet och funnits på scener alltifrån klubbar, festivaler, operahus och anstalter. ”Fröken B” har en förkärlek till hiphop och levererar välskrivna verser om lojalitet, vemod och känslan av att aldrig ge upp.

När var ditt genombrott?

– Jag skulle inte kalla det för genombrott, men 2002 var jag med på samlingsskivan ”Jakten på Under-Orden” och jag tänker att det var då många fick upp ögonen för mig. Det var en skiva där både etablerade och nya namn bidrog med låtar. Jag hade med låten ”Kommentarer” som på många sätt handlade om hur man mottogs som kvinna på hiphopscenen.

Hur många framträdande har du gjort?

– Oj, ingen aning… Jag vet att jag har en bra bit över 200 workshops i ryggen och jag har ju spelat mycket så kanske 200 – 300. Då handlar det om alltifrån fritidsgårdar och festivaler till anstalter och operahus. Det är en väldig variation.

Vad är det bästa med att uttrycka sig på scen?

– En av de bästa känslorna på scen är att jag ser att jag berör någon. När någon sjunger med, reagerar på rader eller bara fångas av musiken. Sen älskar jag att uttrycka mig genom rap, men den kicken och tillfredställelsen får jag redan innan jag står på scen. Den kommer så fort jag kan sätta ord på det jag känner. Då är det som att jag kan andas ut.

Släpper du något nytt framöver?

– Det gör jag, men vet inte riktigt när. I år firar mitt projekt ”Gör din grej!” 10 år så jag har valt att ha fokus på det just nu. Att utveckla mina workshops och genomföra ett gäng idéer som jag inte riktigt haft tid att göra tidigare. Men som sagt, ny musik kommer.

Hur kommer det sig att du flyttade till Värnamo?

– Jag har bott här i drygt ett år. Innan dess bodde jag, min man och våra två döttrar på 50 kvadratmeter i centrala Göteborg. Vi kände att vi längtade efter något annat och eftersom min man är från Värnamo landade vi här, där vi har nära till släkt och vänner. Vi trivs jättebra!

Fotnot: Ordet workshop är engelska och kan översättas med arbetsmöte.

  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

Taggar

Dela