Nyheter

SPF:are på nostalgitripp

Nyheter Arvid Andreasson berättar om SPF Bor-Rydaholms resa till Huskvarna.

Husqvarna museum. Bild: Wikimedia Commons

I måndags åkte 37 vetgiriga pensionärer från SPF Bor-Rydaholm till Husqvarna museum för att se prylar som tillverkats där sedan många år tillbaka. Det var Rydaholmbuss med piloten Peter Åstrand på förarsätet som med varsamma rörelser manövrerade farkosten så den for fram lugnt och säkert. Konstigt nog kom vi iväg lite för tidigt så vi fick en extra tur i Huskvarna innan vi intog museet med stora förväntningar.

Vi började med en rejäl information om företaget i tal och bild av en kunnig guide. 1689 började tillverkning av vapen till den svenska krigsmakten för att från 1877 tillverka civila nyttosaker i stor skala. Med bland annat motorcykeltillverkningen blev Husqvarna världskändis. Affärerna gick så bra att brukspatron Wilhelm Tham bekostade också skola, kyrka och bostäder, så arbetarna knöts till företaget och bruksorten Huskvarna. Under denne brukspatrons tid till 1911  hade företagets omsättning fördubblats 35 gånger och Huskvarna blivit stad!

Så började vi lunka runt och bese de många olika produkterna, vilka många kändes igen från våra egna sammanhang i hem, trädgård, skog med mera. Vi skogsägare gillade motorsågarna, andra betogs av motorcyklar, gräsklippare, spisar, hushållskvarnar, kaminer och mycket mycket mer. Vapen fanns i mängder som tyvärr kan användas på fel sätt som så mycket annat. En handköttkvarn som vi såg har sålts i mer än 12 miljoner exemplar.

Berusade av massor av minnen kopplade till museet åkte vi vidare till Broatorpet i Huskvarna och intog en välförtjänt och läcker middag. Det är inte alltid fattigpensionärer är snåla!?

I bussen hem försökte resenärerna svara på gåtor, men det fanns inte nog med energi kvar för ett gott resultat…….

Text: Arvid Andreasson

Taggar

Dela