SPF fick inblick i kloka gubbars kamp
Nyheter Första tisdagen i september kunde grupp 4 i SPF Bor-Rydaholm hälsa cirka 80 medlemmar välkomna till Gällaryds församlingshem till månadsträff. Före detta medicinläkaren Leif Ockander från Jönköping fanns på plats med sitt kåseri om ”kloka gubbar”.
Som så ofta förr hälsades nya medlemmar välkomna innan dagens förhandlingar inleddes med info om olika aktiviteter i föreningen: Väntjänsten fungerar med olika träffar, en utflykt till Alvesta Biogas senare i september, flera studiecirklar planeras bland andra om varghistorier, som snart börjar. Det är också viktigt att vi tar del av covidsprutorna i höst som nu fylls på för fullt.
Så var det redan dags för fikastunden eftersom förhandlingarna gick snabbt som ögat! Därefter välkomnades dagens underhållare före detta medicinläkaren Leif Ockander från Jönköping med sitt kåseri om ”kloka gubbar”.
Han höll oss i andlös spänning i över en timme. Först ut blev Elis Sandberg som var veterinär i Aneby från 1930-talet. Det blev en hård kamp för honom att lansera det omtalade THX-preparatet. Som veterinär kunde han få tag på Thymuskörteln hos 1-4 månaders gödkalvar på slakterier, som var huvudingrediensen i hans medicin. Han samarbetade med flera läkare för att få medlet godkänt som läkemedel. Medicinalstyrelsen ville stoppa Elis, som hamnade i tingsrätt i Eksjö som friade, men hovrätten fällde. En gång fick han två månaders fängelse, men 1987 godkändes THX som naturläkemedel, fast Elis var då sliten och dog 1989. Som mest hade han 14 kliniker i Sverige och 600 i Tyskland.
Nästa ”kloke gubbe” var Sven Ingemarsson ”Flahultarn”. Hans stora livsverk var ”Supen” som hjälpte mångas krämpor och infektioner. Många läkare försökte utforska receptet, men misslyckades trots många försök. Han blev erbjuden 3 miljoner för receptet en gång, men avslog erbjudandet. En del kallade honom för ”Doktor Hjälplös”. Han avled 1956 och ingen fick ta över ”Supen”.
Efter en olidligt spännande eftermiddag blev det vinstutdelning från försäljningen av de obligatoriska årorna.
Text: Arvid Andreasson