Nyheter

SPF djupdyker i brottens verklighet

Nyheter Bedrägerier och familjebrott stod på agendan när Brottsofferjouren besökte SPF Bor-Rydaholms senaste månadsträff.

Bedrägerier och familjebrott stod på agendan när Brottsofferjouren besökte SPF Bor-Rydaholms senaste månadsträff. Genrebild: David Alin

Den 3 oktober var det månadsträff för SPF Bor-Rydaholm i Ansgarsgården i Bor med 64 deltagare. Gunilla Almen från grupp 5 hälsade oss välkomna till dagens äventyr och Leif N. drog i gång med info från styrelsen. Bland annat om maxtaxa för kostnaderna på våra månadsträffar och julbordet den 4 december. Britt-Marie M. betonade vikten av att röra på sig, men även att ha roligt ibland för hälsans skull. Att det fungerar bra i hemtjänsten på Lindgården berättade Kerstin K. om efter ett kommunbesök där. Det blev även info om eventuella utflykt och studiecirklar, speciellt ”12 samtal” som är en fängslande cirkel i många ämnen!

Så blev vi fikasugna med mycket prat och skratt vid borden innan Kantor Yvonne Lindström tog med oss i ett par skönsjungande  solosånger och allsånger så vi fick sträcka på smilbanden igen. För det fick hon en fin blomma och applåder.

Därefter hälsades Inger Rutensköld och Ingrid Glubström från Brottsofferjouren i Jönköpings län välkomna att berätta om ”Brott går inte i pension”. De berättade från deras arbete i denna ideella förening så  hemska saker man inte trodde fanns i våra bygder.

Först handlade det om bedrägerier med hjälp av bank-id som många speciellt årsrika blir av med större och mindre summor. Där ingår även romansbedrägerier som är rätt vanliga bland mest kvinnor. Inkomsterna på bedrägerier ger mer än narkotikahandeln!

Vad ännu värre är när brott sker i hemmen inom familjen. Flera exempel togs fram, till exempel en fru som ville sin blinde man illa som hemtjänsten observerade. Ett annat exempel var en dotter som var gode man för sin mamma och som var allt annat än god: hon länsade mammans alla konto och lånade pengar i hennes namn. Många blir i hemmen både fysiskt och psykiskt utsatta som är svårt för utomstående att greppa. Denna förening hjälper många offer i deras djupa förtvivlan…..

Efter dessa skräckinjagade berättelser gick det knappt att glädja sig fullt ut av vinsterna från årförsäljningen, men Inger och Ingrid fick i alla fall blommor och applåder. 

Text: Arvid Andreasson

Taggar

Dela