Nyheter

Sparförslag om neddragna ambulanser i fokus på kommunfullmäktige

Nyheter Regionen Jönköpings förslag om att minska ambulanser i drift under sommarveckorna diskuterades under torsdagens kommunfullmäktige.  

Regionen Jönköpings förslag om att minska ambulanser i drift under sommarveckorna diskuterades under torsdagens kommunfullmäktige. Arkivbild: David Alin

Fjodor Eklund (V) ställer sin enkla fråga till kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M). Bild: David Alin

Planen att dra ner på ambulanser i länet under semesterperioden kommer från regionledningen, för att få ihop sommarbemanningen. Förslaget har mötts av stark kritik från personal som startade en protestlista, där oron handlar om att inte komma fram till patienterna i tid.

– Hur tänker Värnamo kommun agera i denna situation? Försöker ni att övertyga regionledningen om att detta är ett riskfyllt agerande. Jag betvivlar att de enskilda kommunerna kan/får erbjuda medfinansiering och betvivlar att det ens finns medel för något sådant, säger Fjodor Eklund (V).

Med anledning av det hela ställde han en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) under torsdagens kommunfullmäktige.

– Hur pass beredd anser kommunledningen att den är inför sommarens minskade tillgång till ambulansfordon?

Tobias Pettersson (M) besvarar Fjodor Eklunds (V) fråga. Bild: David Alin

Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) tog plats i talarstolen och besvarade Fjodor Eklunds (V) fråga:

– Det är av högsta prioritet att våra medborgare ska vara trygga och ges tillgång till såväl ambulans som akutvård under årets alla månader. Med anledning av din fråga har jag varit i kontakt med regionen och Moderaternas två regionråd som informerade om att hanteringen inte skiljer sig från hur man har arbetat under tidigare semesterperioder. Så sent som i går kväll deltog jag även vid ett digitalt möte, inbjuden av regionstyrelsens ordförande för att få klarhet i frågan.

Under mötet redogjordes bland annat för ärendet enligt följande:

∗ Förslaget har tagits fram av ambulanssjukvårdens ledning. Det är alltså ett förslag och inte ett beslut.
∗ Ambulansledningen informerade om förslaget på ambulansens samverkansmöte den 21 mars.
∗ Förslaget har genomgått en risk- och konsekvensanalys där fackliga organisationer och ambulansledning deltagit.
∗ Förslaget togs upp i ambulansens samverkansgrupp under gårdagen och utifrån risk- och konsekvensanalyserna tar man nu fram ett reviderat beslutsförslag.

Det är dock viktigt att påpeka att frågan om antalet ambulanser och den övergripande hanteringen av det din frågeställning berör, ligger inom regionens ansvarsområde och att vi som kommun inte har någon beslutanderätt i frågan.

Jag kan dock försäkra dig om att vi som kommun fortsätter att prioritera invånarnas välbefinnande och säkerhet. Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra våra egna beredskapsåtgärder och säkerställa att vår personal är välutbildad för att hantera nödsituationer på bästa sätt, säger Tobias Pettersson (M) och rekommenderade Eklund (V) att kontakta regionrådet Mikael Ekvall för att vidare hantering av hans farhågor.

Fjodor Eklund (V) begärde replik:

– Jag vet mycket väl att det är regionen som har själva huvudansvaret, men låt säga att med bristande resurser till följd av sådana här beslut så måste vi också ha en beredskap. Och det som händer exempelvis i sommar är att det tas in ganska så mycket extrapersonal som jobbar med barn och ungdomar. Då får man förutsätta att de som jobbar med barnen får bli den så kallade första insatsen. Vi får nog kalkylera med längre insatstider och då är det viktigt att de faktiskt gör rätt från början.

Tobias Pettersson (M) svarade:

– I den här bedömningen har man också kollat hur mycket man i snitt har haft stillastående ambulanser och liknande, så man har givetvis också tagit hänsyn till att kunna ha den beredskap som man har i dag. Vi ställde också frågan om det samarbete som räddningstjänsterna på vissa håll har, för den ligger i kommunens ansvarsområde, och man gjorde inte heller där bedömningen att det skulle bli en ökad belastning för räddningstjänsten i den kommunala verksamheten. Tack.

– Jag tackar för svaret och hoppas att det blir som du säger, säger Fjodor Eklund (V) i talarstolen.

I fikapausen tog tidningen en lättare pratstund med Eklund (V) för att få hans syn på svaret.

– Det var ett klent svar. Det var mycket prat om regionen, men nu var det det kommunala perspektivet jag var ute efter. Någonting som vore bra är om all extrapersonal som ska arbeta i sommar åtminstone borde kunna utbildas i hjärt- och lungräddning, just utifrån ett förebyggande syfte, säger han till Värnamo.nu.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Sparförslag om neddragna ambulanser i fokus på kommunfullmäktige

Ambulanspersonalen är fantastisk och behövs året om! Det måste finnas ett utrymme och kapacitet i verksamheten. Man kan inte statistiskt räkna ut att det går ”lika bra ändå” med ett mindre antal ambulanser. En dag blir det fler antal akut sjuka, än vad det ”statistiskt” var förra året, vem tar då ansvar för den patient som inte får hjälp i tid och kanske till och med avlider. En tragedi för en familj, som av ledningen går så gott som obemärkt förbi. Bedrövligt tänkt av den ledning som finns!! Ska vi inte göra vårt samhälle bättre istället för sämre? Känns mycket oroväckande att ”någon” över huvudtaget kommer på att lägga ett ”förslag” om en neddragning av ambulansverksamheten under sommaren. Det är inte personalen ”på golvet” som ska minskas! Var skriver man under protestlistan som finns?

Lämna ett svar