Nyheter

Sorteringen av byggavfall fungerar

Nyheter Tidigare i veckan rapporterades att det var problem med sortering av avfall från byggbranschen

Anläggningen i Vaggeryd

Vi bestämde oss för att besöka JRAB i Vaggeryd där de har en stor anläggning för sopor och avfall. Enligt Ulf Abrahamsson, som är platschef, så fungerar sorteringen relativt bra. De tar emot avfall från byggarbetsplatser i Jönköping, Vaggeryd, Värnamo och även från delar av Nässjö och Svenljunga kommuner.

– Jag tycker nog att det fungerar relativt väl, säger Ulf Abrahamsson och menar att allt till slut handlar om ekonomi och logistik. Han fortsätter med att det kan vara platsbrist som gör att de inte kan ha tillräckligt antal containrar för att göra en fullgod sortering. Varje container kostar ju dessutom pengar.

Dessutom är det ofta så att varje huvudentreprenör har ett antal underleverantörer. Det kan vara elektriker, rörmokare, ventilationstekniker med mera. Det är ju inte säkert att de kollar vilken container som är till vad. Att ha en fullödig sortering på ett bygge kostar ju också pengar så många väljer att köpa den tjänsten av JRAB. Det kostar 400:- extra per 1000 kilo och då väjer många att köpa sorteringstjänsten som blir billigare och att de då kan nyttja sin egen personal till byggande. Enkel matematik.

Men vad händer då med dessa containrar?

– Dom tar vi hand om och sorterar, säger Ulf Abrahamsson. Inget går till deponi osorterat, vi kollar alla containrar garanterar han.

Ulf Abrahamsson visar statistik som visar på sortering från olika håll och att man nästan kan se hur stor plats de har att sortera på.

Han visar siffror från fyra olika byggen runt om i länet:

Bygge 1:

Osorterat, 18 ton

Skrot, 3,5 ton

Bygge 2:

Betong, 12 ton

Fyll, 7 ton

Osorterat, 7 ton

Tegel, 15 ton

Skrot, 1,5 ton

Bygge 3:

Gips, 2 ton

Osorterat, 16 ton

Trä 14 ton

Skrot           7 ton

Bygge 4:

Osorterat, 7 ton

Skrot, 4 ton

– Siffrorna ger en bra bild över hur byggarbetsplatsen ser ut, säger Ulf och fortsätter med att de har goda relationer med byggbranschen och de vet varandras roller och ibland är det bättre såväl praktiskt som ekonomiskt att JRAB sköter sorteringen, avslutar Ulf Abrahamsson.

Taggar