Sorgeträden drabbade av sjukdom
Nyheter Det har kommit in almsjuka på södra kyrkogråden i Värnamo.
– Vi upptäckte det för ett tag sedan, när almsjukan väl drabbar ett träd så kan det gå snabbt, berättar Tobias Munkholm, kyrkogårdschef på svenska kyrkan i Värnamo. Vi har misstänkt att det skulle komma förr eller senare men det är ändå tråkigt när det väl dyker upp.
Almsjukan är en svampsjukdom som sprids med almsplintborre från träd till träd. När skalbaggarna äter på trädens knoppar eller förökar sig under barken sprids svampen som täpper till trädens näringsbanor och träden vissnar sedan. Sjukdomen är svår att begränsa och bekämpa, den vanligaste metoden är att såga ner sjuka almar som destrueras för att hindra spridning.
I närheten utanför kyrkogården finns flera almar som insjuknat och man har varit beredda men hoppats slippa det på kyrkogården. Hittills är det en alm som drabbats och man hoppas att de andra almarna ska klara sig, även om risken är stor att även de drabbas.
– Det ger en karaktärsfördjupning för en kyrkogård, säger Tobias. Vi har planterat en hängavenbok som en tänkbar ersättare, de har ett liknande karakteristiskt uttryck som hängalmar. Vi kanske även kommer plantera hängkatsura.
Det finns även ett 10-tal praktfulla hängalmar på norra kyrkogården men man önskar att de klarar sig från almsjukan, även om man medveten om risken för spridning.
– Det är viktigt att man blandar träd, det spreds eksjuka för ett tag sedan och det finns även askskottsjuka som kan drabba träden, förklarar Tobias. Vi har några lönnar, en kastanj och en mängd lindar i allén just nu.
Nu kommer det vissnade trädet troligen sågas ner och man börjar fundera på hur man ska göra framöver.
– Det är viktigt att man har en plan och tanke inför planteringen av nya träd, menar Tobias. Det tar tid för träden att växa och det blir ett tomrum nu när det försvinner.
De friska almarna på kyrkogården får stå kvar, bara tiden kan utvisa om de är fria från smitta till nästa sommar.