Sömnbrist oroar psykolog: ”Sov mer”
Nyheter Samhället behöver ta ett krafttag för att ändra rådande sömnnorm. Sov mer!, menar psykologen Karl Freij.
Under Värnamo Näringslivs frukostmöte uppmanade psykologen Karl Freij inte bara människan till att återerövra den fysiska kontakten. Han belyste även ett annat hälsoproblem, sömn.
– Förr sov man 9 timmar per natt i genomsnitt, i dag mellan 7 till 8 timmar per natt. Det innebär att vi i dag sover en timme i snitt mindre per natt än vad vi gjorde för 100 år sedan. I vår del av världen bär vi på en enorm sömnskuld. Det är dags att börja betala av på den. Sömnen är den enskilt viktigaste komponenten för att skapa hälsomässiga förutsättningar och samhället behöver genomföra sömnreformer, säger han.
När det kommer till fysisk aktivitet inom företagsvärlden har det hänt mycket de senaste åren med införandet av friskvårdsbidrag och så kallade hälsotimmar. Men sömn är ett område som behöver belysas i större omfattning, menar Karl Freij.
– Hur ofta pratas det på era arbetsplatser om sömn? Oftast konstateras det att man har haft en dålig natt, men inte mer. Det gäller att se hur man kan jobba med det här i organisationen. Vissa amerikanska företag har inrättat bonussystem, där deras anställda erbjuds sömnmätare. Mycket sömn kan leda till ledig tid eller lönebonus. Arbeta inte mera – sov mera!
Maximalt åtta timmars sömn är det som gäller, fråga vilken läkare som helst. Såvidare det inte handlar om barn, för vuxna finns det bara nackdelar med längre sömn. Dessutom i takt med att åldern ökar bör också sömnen minska, detta också på grund av hälsan.
Sedan är det inte enbart antal timmar sömn som räknas, ligger du hela natten i sängen och halvsover är det inget bra. Det är djupsömnen som är det viktigaste.
Hur bär man sig åt för att sova nio timmar? Själv vaknar jag efter cirka fem timmar och kan inte sova mer! Ska man premieras för att man har begåvats med en god sömn? Ska vi som inte kan sova straffas med extra arbetstid i stället?