Nyheter

Sommarreportaget: Konsten hjälper mot utbrändheten

Sommarreportaget: Konsten hjälper mot utbrändheten

Nyheter Hon är bara 34 år men drabbades ändå av utbrändhet: Sandra Gundstedt från Vaggeryd som många känner igen som sångerska, handbollsledare eller fotbollsspelare.

En tjej som hade många järn i elden – alldeles för många visade det sig.

– Jobbet, handbollen… Ett tag skulle jag fixa allt och till slut sa det stopp, säger Sandra som till slut gick i väggen. Det var 16 månader sedan dess och än har hon inte återhämtat sig:
– Jag har börjat arbetsträna lite nu och hoppas komma tillbaka mer och mer, säger Sandra.

Hon har fått oerhörd stöttning av familj och kompisar och känner att hon kanske nått vändpunkten, att hon åter ska kunna komma tillbaka till något som kan liknas vid hur det var men ändå inte riktigt: Många som gått in i den där väggen vet att det aldrig blir riktigt detsamma igen. På gott och ont. Man måste lära sig att leva ett lite lugnare liv.

Sandra är uppvuxen i Bratteborg och kom senare till Vaggeryd. Hon blev en omtyckt sångerska, var duktig i idrotten, trivdes med jobbet… Det såg bra ut men så tog det plötsligt stopp i livet. Det var den 30 mars förra året som det inte gick längre. Hon var sönderstressad och blev sjukskriven.

En del i att hon är på väg tillbaka är intresset av att måla. Men egentligen var det bara slumpen som gjorde att hon fick upp intresset. Hon hade fått ett presentkort på att köpa ett konstverk men väntade länge att lösa ut det. Det gick så långt att när sista datum närmade sig fann hon ingen intressant konst, men hade möjlighet att i stället få byta det mot någon duk och lite färger. Så fick det bli och snart kände hon att det var roligt.

De senaste månaderna har hon målat mer och mer och har visat en del av det hon tagit från på sin sida på Facebook. Hon har också sålt 20–25 tavlor:
– Men jag har avvaktat lite med de större tavlorna då jag hoppats på att orka ta tag i en utställning. Just nu har jag inte ork att dra i dom trådarna och fixa allt. Får se när den dagen kommer, säger Sandra.
Vägen tillbaka till ett mer normalt liv efter en utbrändhet kan gå fort för en del, kanske bara någon månad. För andra kan det ta år:

– Jag lyssnade inte på signalerna och önskar ingen att få gå igenom detta, säger Sandra om sin utbrändhet.

Hon har fått hjälp på vägen och för framtiden står en sak klar: Hon ska tänka mer på sig själv och inte försöka hinna med allt i livet på en gång.

Taggar

Dela