Nyheter

Som en dans

Nyheter Pandemin fick Studieförbundet Vuxenskolan att starta om verksamheten. Med hybridkurser och nytt utbud ser studieförbundet ljust på framtiden.

Dans sätter fart på Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet. Seniordansgruppen i Forsheda dansar streetinspirerad dans till bland annat Shakira och liknande artister. Bild: Privat  [1/2]

Pandemin fick Studieförbundet Vuxenskolan att starta om verksamheten. Med hybridkurser och nytt utbud ser studieförbundet ljust på framtiden. Från vänster: Anette Bergkvist, Theresa Eriksson, Mehran Masoumi, Irene Blom och Marianne Blixt.  [2/2]

Regnet duggar utanför studieförbundets lokaler på Götavägen. Verksamhetsutvecklarna Theresa Eriksson, Marianne Blixt och Anette Bergkvist tar emot mig för att berätta om verksamheten.

– Det känns rätt positivt trots allt. Danskurserna går jättebra och det blev snabbt kö till jägarexamen, men kurserna i spanska, franska och italienska har det inte funnits något intresse för. Ingen vill ut och resa längre, berättar trion snabbt.

Är det något som gläder trion så är det danskurserna. I hela GGVV-regionen råder dansfeber.

– Här i vår egen danslokal på bottenvåningen håller vi i totalt 17 dansklasser med uppemot 80 barn och ungdomar. I Forsheda och Skillingaryd har vi seniordanskurser och vi startar nya kurser fortlöpande. Det är smittsamt med dans och folk pratar om seniordansen. Ett tag var det gym som gällde, nu är det dans, säger Anette Bergkvist.

— Det roliga med seniordansen är att det är ingen styr- eller pardans. Den 12 personer stora gruppen i Forsheda dansar streetinspirerat. De dansar bland annat till Shakira och liknande, det är fantastiskt att se. Även i Hestra går seniordans som smör, där är de uppemot ett 50-tal deltagare som dansar bugg varje vecka, säger Marianne Blixt. Anita Egerhall har varit ledare för den gruppen i många år.

— Även yoga är populärt. Vi har flera yogagrupper i Vaggeryd som är fullbelagda. Vi tror att det är avslappningen i yogan som gör deltagarna intresserade, säger Anette Bergkvist.

En annan kurs som är populär är att ta jägarexamen i Gislaved.

– För två veckor sedan hade vi sju anmälda. Efter att vi annonserade om det hela hade vi totalt 12 anmälda till tio platser, alltså till och med två i reserv. Deltagarna på kursen är i den lägre medelåldern. Genom kursen får deltagarna inte bara lära sig att jaga, utan även om djur och natur i allmänhet, säger Anette Bergkvist.

Även vardagskurser lockar deltagare.

– Det har varit ett stort intresse för våra ”försök inte lura mig”-kurser om bedrägerier och liknande. Många vill även lära sig mer om vardagsjuridik: hur man lär sig att skriva framtidsfullmakter och liknande. Vi har även haft föreläsningar med kommunens klimat- och energirådgivare Henric Davidsson. En har handlat om energieffektivisering, en om laddstolpar och en om solenergi, säger Theresa Eriksson.

Under pandemin gjorde studieförbundet en omstart. Möjligheten till fysiska kursträffar minimerades, men digitaliseringen gav SV nya möjligheter. Digitala kurser och föreläsningar blev vardagsmat och med den insikten ser studieförbundet ljust på framtiden.

– Vi har nyligen startat en Youtube-kanal där vi lägger vi upp föreläsningar, bland annat de med Henric, som intresserade kan titta på. Nu jobbar vi med att göra en miniserie om krishantering, på liknande sätt som med energikrisen. Vi arbetar även för att göra föreläsningar om olika sjukdomar, där en läkare berättar om en specifik sjukdom per föreläsning, säger Theresa Eriksson.

– Vi anordnar kurser där nyanlända får lära sig om Sverige. Då ansluter folk från hela Sverige till våra lokaler i Värnamo för att lära sig prata svenska och om det svenska samhället. Ibland har jag sett att vi har deltagare från Sundbyberg, Göteborg, Boxholm, Luleå och Malmö. När vi trodde att det var kört kunde vi via det digitala nå en helt ny målgrupp, säger Anette Bergkvist.

I källaren har en filmstudio gjorts i ordning. Där får kursdeltagare möjligheten att göra korta filmklipp som ska fungera som studiematerial.

– Satsningen har finansierats genom länsstyrelsen och materialet riktar sig till nyanlända. Det handlar om det svenska livet och hur det fungerar. Vi jobbar på att få fram studiematerial på svenska, persiska, ukrainska och arabiska. Tanken är att nu i månadsskiftet ska deltagarna börja lusläsa nyhetsmedier och plocka ut lokalnyheter spm de tycker är viktiga och översätta i en nyhetsblogg på de olika språken för att kunna berätta om det svenska samhället, säger Theresa Eriksson.

Även kreativiteten hamnar i fokus i studieförbundets lokaler. Till våren har SV planer på att starta en vävstuga i källaren.

— Vi har fått flera vävstolar från en vävgrupp i Gnosjö. Vävning är ett ämne som är på väg tillbaka och för att bryta trenden mot att vävstugor försvinner så är vår tanke att ge människor möjligheten att komma hit och väva sin egen matta, säger Anette Bergkvist.

Med ett brett koncept i bagaget ser studieförbundet ljust på framtiden.

– Vi är i behov av ledare. Har ni ett intresse och vill bli ledare, hör av er till oss. Vi behöver få in fler ledare, avrundar Marianne Blixt.

Taggar

Dela