Solcellskraft i Värnamo
Nyheter Ett företag som är självförsörjande på att producera el, som dessutom arbetar med att smälta zink - det är Gjuteriteknik i Värnamo.
Vindkraft har länge skapat elen som behövs för att driva gjuteri och kontor men nu har företaget dessutom investerat i solkraft med två rader solcellspaneler.
– Vi har varit sugna på att börja med solkraft, vi tror på förnyelsebar energi och att producera el utan miljöskuld till nästa generation, berättar Jonas Abrahamsson som är VD på Gjuteriteknik.
Själva installationen gick snabbt, efter 4-5 veckor var byggnationen klar som dessutom går att flytta om behovet skulle finnas.
– Vi funderade på om vi skulle placera dem på taket eller marken, men på taket har vi en hel del andra installationer samtidigt som vi kommer behöva underhålla taket inom några år, berättar Jonas. Eftersom vi inte får bygga hus på marken jämte riksväg 27 passade det bra att placera solcellerna där.
I dagsläget äger företaget del av tre vindkraftverk i Vallerstad, Reftele och Bohuslän och började investera i vindkraft för drygt 13 år sedan. Dessa producerar nästan dubbelt av vad Gjuteriteknik själva kan förbruka och företaget säljer överskottsenergin.
I dagsläget är solceller inte lika kostnadseffektiva som vindkraftverk men om några år tror Jonas att deras kapacitet har ökat. Att kombinera vindkraftverken skapar möjlighet att producera el även de dagar då det är vindstilla, samtidigt som solcellerna kan producera om vinden mojnar.
– På vintern kanske produktionen från solkraften blir skral och under mörkaste vintern kommer de knappt inte producera alls. Däremot producerar de lite mindre när det är för varmt och soligt än om det är kallt o soligt. Det blir som bäst när det är kall nordanvind och solen lyser från en klar himmel.
Dock påverkar snö inte nämnvärt; den glider till stor del av då panelerna lutar så pass mycket. Dessutom är det problemfritt och Jonas nämner att de automatiskt producerar och förser anläggningen med el. Solkraften går endast till den egna produktionen, rätt in till verksamheten från panelerna.
För solcellerna har Gjuteriteknik sökt ett investeringsbidrag som kan ge 20% av investeringskostnaderna. Dock var detta inget avgörande för satsningen.
– Det tar väldigt lång tid tills man får veta om man får bidrag. Vi hade bestämt oss för att investera i vilket fall som helst, förklarar Jonas som även märker att företag är mer intresserade av hållbarhet. Vi har några kunder som verkligen är duktiga och som tar med hållbarhetsperspektivet i leverantörs kedjor; det kommer bli viktigare och viktigare.