Nyheter

Socialdemokraterna debatterar förskolan

Socialdemokraterna debatterar förskolan

Nyheter Partiet har skickat in en debattartikel som publiceras i sin helhet här under.

Granskningshandlingen för Detaljplaneförslag Draken 1 med flera är utställd.

Vi Socialdemokrater vidhåller att plats för förskola skall ingå i detaljplanen. Kommunstyrelsens beslut från 2015 behöver omprövas med tanke på hur befolknings-prognoserna ser ut och med den kunskap som finns hos Barn- och utbildningsnämnden idag.

En detaljplan skall ta hänsyn till dagens förutsättningar och framtidens behov, är vår bestämda uppfattning. Utsänd handling saknar plats för förskola.
I den utställda granskningshandlingen kan vi läsa inkomna synpunkter och kommentarer.

Vad gäller Socialdemokraternas yttrande accepterar vi kommentarerna på alla punkter utom vad gäller förskola.

Vi vidhåller att detta stora nya bostadsområde ska inrymma plats för förskola. Att det finns förskola i närheten betyder mycket för boendekvalitén och livsmiljön.

Vi välkomnar ju familjer till vår kommun. Behovet av förskolor har ju närmast ökat, inte minskat, sedan 2015. Detta nya område skall hålla minst 100 år fram i tiden, därför måste också något så självklart som plats för förskola ingå.

Hänvisningen till Kommunstyrelsens beslut 2015-22-16 § 508 är korrekt att kommunstyrelsen beslutade att detaljplaneringen av kvarteret Draken med flera endast ska innehålla bostadsbebyggelse.

Beslutet var inte enigt. Samtidigt gavs också uppdrag (ej verkställt?) till Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden att ”finna en annan lämplig plats för förskola i den östra stadsdelen”.

En möjlig utbyggnad av Nylunds förskola har diskuterats, men en sådan kommer inte att kunna göras i den omfattning som ett helt nytt bostadsområde kan komma att behöva.

Pär AJ Persson, ordförande.

Ulla Gradeen, S-oppositionsråd

 

Taggar

Dela