Nyheter

Snart dags för Bredaryds Kulturdag

Nyheter Vill man uppleva kulturen när den är som bästa så ska man åka till Bredaryd. I början av maj är det dags för Bredaryds Kulturdag och som vanligt bjuder arrangörerna på ett digert program med mängder av olika kulturyttringar. De flesta med mycket lokal anknytning.

Katarina Landin är ordförande i Bredaryds kulturförening.

Katarina Landin är ordförande i Bredaryds kulturförening och som vanligt har hon och hennes medarbetare lyckats få till ett välmatat program. Hon berättar i ett pressmeddelande att det nu är mer än 25 år sedan man första gången arrangerade kulturdagen i Bredaryd.

Numera är evenemanget möjligt att genomföra tack vare ett brett samarbete mellan olika föreningar och enskilda eldsjälar. Kulturdagen har under åren vuxit och numera kan de kulturintresserade besökarna besöka evenemang på en mängd olika platser runt om i Bredaryd och i grannbyarna.

Först ut i år är Tilde Aune. Honn har blivit känd genom sin blogg ”Boksyster” och hon kommer att hålla ett invigningstal i Bredaryds Bygdegård. Där kommer det också att bjudas på musikunderhållning. Detta genom Spiggen och Stefan Liljeqvist som lånats in från grannorten från Reftele.

Bygdegården är också platsen för en fotoutställning med Henrik Telemans bilder. Även skolan i Bredaryd är engagerad in Kulturdagen. I Skolans matsal kommer besökarna få tillfälle att lyssna till författaren Kristina Appelqvist. Hon är deckarförfattare och har bland annat skrivit Den fjärde pakten. I matsalen blir det också musikunderhållning, av Maja Claesson och Axel Svedberg.

Andra platser som kommer att ha öppet denna dag är bland annat kyrkorna, biblioteket, Penseldraget och så klart Hembygdsparken. I Hembygdsparken kommer det bland anat att tillverkas kol. Katarina Landin beskriver Bredaryds Kulturdag som ett arrangemang i typisk ”Bredarydsanda”.

–  Det är en unik vilja att ställa upp både ekonomiskt och med ideella insatser här i Bredaryd som gör det möjligt att arrangera en kulturdag av denna omfattning och med hög kvalité, förklarar hon.

– Kulturdagen är ett samarrangemang mellan  Bredaryds Kulturförening och Näringsliv i Lanna-Bredaryd, Bredaryds Bygdegårdsförening, PRO och Hembygdsföreningen, Skolan, Biblioteket, Missionskyrkan, Svenska Kyrkan, Pingstkyrkan, Vuxenskolan samt fristående personer som jobbar för kulturens bästa.

På kulturdagen brukar man visa upp gamla jordbruksmaskiner i bredaryds hembygdspark. Arkivfoto

Taggar

Dela