Nyheter

Smålandstorpet – en idyll i Lilla Fällan

Nyheter En släktgård, ett par med kreativitet, en oerhörd fingerkänsla när det gäller inredning och ett driv att göra det där ”lilla extra”. Det är precis vad Maria och Johan Haggård i Lilla Fällan skapat. – Vi har fyra mysiga och unika boende, berättar Maria om lanthotellet.

Maria öppnar dörren till Gamla Torpet, här var det förr en snickarbod. Nu är det...  [1/31]

  [2/31]

"Den här fick jag inte bort, men den passar fint på timmerväggen"  [3/31]

  [4/31]

  [5/31]

  [6/31]

  [7/31]

  [8/31]

  [9/31]

  [10/31]

  [11/31]

  [12/31]

  [13/31]

  [14/31]

Här var det djur för länge sedan, nu är det ett av Haggårds mysiga boende  [15/31]

  [16/31]

Maria Haggård "– Tror inte många kommunbor känner till oss. Man är välkommen att bo här över en natt även om man inte har så långt hit".  [17/31]

  [18/31]

En mysig spelhörna för två  [19/31]

  [20/31]

  [21/31]

Detaljerna gör sitt  [22/31]

  [23/31]

Borstade timmerväggar  [24/31]

I fönstret ses det nybyggda garaget. Det Gamla Garaget blev ett boende istället. Fastigheterna drivs med solceller  [25/31]

På loftet i ladugården...  [26/31]

...är det mysiga sovrummet  [27/31]

Från sovrumsdörren kan man se ut över ladugården  [28/31]

  [29/31]

  [30/31]

Fullutrustat kök finns, men det går att beställa frukost, kvällsmacka eller middag om man så önskar  [31/31]

Vi tar oss två kilometer ut på ringlande grusvägen mellan Vaggeryd och Svenarum. Vid vägens ände ligger Smålandstorpet. Maria Haggård möter upp på gårdsplanen, vi välkomnas in i ladugården som har anor från 1850-talet. Och att det är en ladugård är vid första anblicken omöjligt att se. 

– Det här är min mans släktgård. Vi har bott här sedan 2014. Där vi sitter nu har inte varit djur på kanske 50 år. När vi flyttade hit var tankarna många. Gamla torpet som var snickarbod blev klar 2016. Ladugården blev klar som uthyrningsboende 2018, sedan har vi ”Hemligheten” som ligger en bit bort i skogen där just skogen är upplevelsen liksom utsikten och den obrutna vyn. Sista projektet, just nu i allafall, är ”Gamla garaget” som också ligger härintill blev klart för två år sedan. Totalt erbjuder vi åtta bäddar i fyra hus, börjar Maria berätta över en kopp kaffe i ladugården. 

Vi sneglar in i köket, taket, badrummet och det fantastiska sovrummet på övre plan. Här går det moderna in i 1800-talets nisch och det som kan, har bevarats. 

– Vår nisch är vuxna par utan barn, vi har en åldersgräns på 15 år. Vi har egentligen renoverat pö och pö, men det är fantastiskt roligt om ändock mycket arbete, säger Maria som jobbar heltid hemma på Smålandstorpet och kikar ned mot golvet ”det var ju jordgolv här tidigare”. 

– Många tycker det är väldigt mysigt. Vi kanske är hemmablinda. Men här får man lugn och ro och kan njuta av naturen, skogen och varandra. 

Vad har ni för gäster?
– Förutom svenskar är det många tyskar, holländare, danskar och belgare. Tyskarna är förtjusta i Sverige och de utländska gästerna stannar oftast 3-4 dagar. Vår sommarsäsong är juli-september, men vi har öppet året om. Vi är inte så väderutsatta, utan vi har jämn beläggning under hela året. Vi ser att antalet Köpenhamsbor har ökat, vi har faktiskt inte så långt till Danmark och Sverige är billigt att turista i just nu. Och det går såklart bra att bara boka en natt om man som ett par vill ha lite lugn och ro en liten stund. 

När hotellgästerna är här, vad gör man?
– Oj, vi har väldigt mycket runtomkring oss vi kan erbjuda. Många åker till Store Mosse, Norra Kvills nationalpark, Visingsö, Gränna, Åsens nationalpark, Skurugata, vandrar på smålandsleden, Skomakarens kammare, Alneberget i Svenarum, träkyrkan i Habo, Björksodan i Sonarp, Byarums hembygdsgård, Apladalen och alla secondhandbutiker. Är det fint väder finns det många fina sjöar i närheten. Turisterna hittar fler grejer att göra än vad vi svenskar gör. Vi har fiber, så man kan koppla upp sig om man behöver jobba eller ladda ner en film, vi har solcellsanläggning på fastigheterna och elbilen går att ladda utanför på parkeringen.

Finns det något av de boende som ni har att erbjuda som är mer populärt än andra?
– Gamla torpet, det är ett litet timmerhus som tidigare var snickarbod. Det är väldigt mysigt. Sedan är ”Hemligheten” ute i skogen populär. Där har vi inget kök utan vi serverar frukost och middag på plats ute skogen. 

– Vi har också möjlighet att servera middag, kvällsmacka och/eller frukost. Vi har fullutrustade kök i Gamla Torpet, Ladugården och Gamla Garaget, men ibland kan det vara avkopplande att bli serverad också. 

– Vi har återkommande gäster, kanske är det någon som åker och besöker någon i närheten och väljer att bo hos oss, reser inom jobbet med mera. Det är ett gott betyg att gästerna kommer tillbaka. Vi kallas oss ett lanthotell då lakan, handdukar och städning ingår. Vi är nog rätt kreativa företagare och Gnosjöandan når även till ”Lilla Fällan”, berättar Maria som lockar gästerna med lugn och ro. 

Och Smålandstorpet är verkligen idylliskt. Här lockas gästerna av närheten till naturen, bastun vid sjön och som Maria säger, det finns otaligt många besöksmål bara 1,5 timmas bilväg från Smålandstorpet. Här kan man plocka bär, svamp eller ta en paddeltur strax intill, i Svenarum. 

– Vi har det fantastiskt fint och vi märker att många efterfrågar lugnet. Och vi kan ha en aktiv skogsgård även att det är folk här. Kanske man inte kör igång traktorn jättetidigt om man har gäster, då får man parkera en bit bort, helt enkelt. 

Smålandstorpets hus att hyra ligger tre av dessa, Gamla Torpet, Ladugården och Gamla Garaget, intill huvudbyggnaden och Hemligheten ligger en bit bort och kräver en promenad på ungefär 800 meter. 

Gamla torpet och Ladugården är ombonade timmerhus med anor från 1850-talet med mossa och lindrev mellan stockarna. Taket går upp till nock och genom små spröjsade fönster ser man sin egna lilla trädgård, eller Haggårds getter strosa omkring. Gamla Garaget har en mer modern stil med vit träpanel på väggarna.

Smålandstorpet finns tillgängligt på alla bokningssidor och en av dem, booking.com, anges att boendet har 9,5 i betyg av 10 möjliga. Några av gästernas recensioner har varit; ”Läget, lugnt och tyst, allt var perfekt, enastående, fantastiskt, en oas mitt i skogen, långt ifrån oljud och stress, vi blev glatt överraskade vilken hög standard boendet höll, nytt fräscht och fin design, mysig stuga där gammalt möter nytt, lingontillgången, värt en omväg…”. 

Och visst, Smålandstorpet ligger en bit ut i skogen, men nära traktens pulsådrar riksväg 30 och E4:an och visst var det ett riktigt smultronställe i Vaggeryds kommun. 

Taggar

Dela