Nyheter

Smålands Konstarkiv visar Särdrag

Nyheter Smålands Konstarkiv presenterar i Galleriet hos Vandalorum i Värnamo utställningen Särdrag av Linnea Jörpeland.

Foto: Per Bunnstad

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Utställningen Särdrag består av teckningar och skulpturer. Befriade från ett förutsägbart formspråk utmejslar Jörpeland sina gestalter med oväntade vändningar och förhåller sig självständig till skulpturtraditionen. Resultatet vecklas ut som en hjärtklappande överraskning och skapar välgörande störningar hos betraktaren.

Fjärilar virvlar runt i magen och smilbanden drar igång. Det kan vara en man i kattdräkt som möter en katt som skjuter rygg. Eller en teckning av ett upp och ned vänt porträtt där näsan på den avbildade blir till en elefantsnabel. Lägg därtill de underfundiga titlarna med lika delar poesi och narrativ som ofta omkullkastar ens första försök att greppa det du ser. Man faller helt enkelt hjälplöst inför fantasin.

Det ligger nära till hands att uppfatta konstnärens bildvärldar som något naivt och roligt. Innehållet är oftare av ett mer allmänmänskligt och existentiellt tankegods. Det är många gånger betraktelser och föreställningar som vi känner igen men som är omstöpta med ett annat tonfall eller en annorlunda blick som gör att perspektiven förskjuts. Plötsligt står vi där framför ett verk med en tanke som inte fanns när vi började betrakta verket.

Jörpelands konstverk tar upp frågor som alla människor någon gång ställt sig. Vem är jag och vad går livet ut på? Hur gör vi egentligen för att passa in den här märkliga världen? Det blir på så sätt en bräcklig bild av verkligheten som gestaltas och som knappast är ute efter att roa eller underhålla – egentligen. Det bara det att det blir så ändå, att man ler inombords, inte för att det är kul, utan för att världen, livet och tankarna ofta expanderar inför ett verk av Jörpeland.

Jörpeland arbetar främst i traditionella material som teckning, papiermaché, gips och brons. Hon är mest etablerad och anlitad för offentlig konst. Många av hennes skulpturer finns på offentliga platser över hela Sverige. Anslaget är ofta vardagligt med djur gestaltat i en framträdande position. En pytteliten pingvin framför ett pampigt rådhus, en disträ kameleont som skyndar uppför en lyktstolpe, eller en elefant vars stora öron skymmer sikten.

I betraktandet sker en inre och yttre motsägelsefullhet som ger skulpturerna liv. Jörpeland ger fysisk form åt en tanke: Att alla dessa hästar, katter, kameleonter och andra märkliga figurer längtar efter att få sin form av Jörpeland. Det känns på något sätt sannolikt och riktigt.

Linnea Jörpeland är född 1971. Hon bor och arbetar i Sollentuna.

Taggar

Dela