Nyheter

SM-brons till Byarum

Nyheter Byarums skafferi fick en bronsmedalj vid SM i mathantverk och de har även anknytning till Värnamo genom REKO-ringen.

Helene Sjölin och Marie Nilsson

Plommonketchup

När SM i mathantverk genomfördes i oktober månad på Högbo bruk tävlades det under ett stort antal rubriker. När det kom till ”Matsås” lyckades Byarums skafferi att vinna ett SM-brons för sin ”Plommonketchup”. Juryns motivering var ”En rödtråd genom plommon, jordgubbar och hetta ger resultat som räcker till pallen”.

Det är systrarna Marie Nilsson och Helene Sjölin som driver Byarums skafferi. Det startade som en följd av deras stora hobby som är trädgårdsodling och att gå ut i skogen och plocka bär och annat som kan vara ätbart. Det har alltid varit ett stort intresse och till slut var man tvungen att bestämma sig för vad de skulle göra med allt som samlades i frysar och skåp. 2015 var året då de tog steget och startade företaget för att kunna fullfölja sitt intresse för frukt och bär samt att utveckla vad produkterna kan bli när de är färdiga. Det är inte enbart traditionell syftning och syftning som gäller.

– Nej, inget fel i det men vill vill hitta det unika, säger Marie och Helene. De berättar att diskuterar mycket, hittar på användningsområden och är inte rädda för att experimentera. De bollar idéer för att hitta nya produkter, inte för att de måste utan för att det är roligt att tänja på gränser.

De har mängder av spännande produkter förutom plommonketchupen. Där finns till exempel Heta gröna tomater”, Aroniamarmelad, Glögg och Mixat ogräs. Dessutom har de Jordgubbs-, Hjortron och Päronsirap, något som de säger fungerar bra till glass men även som drinkmixers. En, troligen, unik vara är den fläderkapris som används precis som vanlig kapris, men är en ren svensk ekologisk produkt.

Dekal

Har ni funderat på att ta verksamheten till ett företag på heltid?

– Nej, säger de båda och menar att det fungerar bäst som det gör nu när de har trygghet i sina jobb på Länsstyrelsen i Jönköpings län. De berättar att de börjar tidigt på morgonen och slutar därför i god tid för att komma ut för att plocka bär med mera, antingen i skogen eller i egna trädgårdar.

– Vi lägger nog 15 timmar/vecka i snitt, menar Marie och Helene och talar om att det är ojämn belastning under året. Det blir naturligtvis så när man måste följa naturens almanacka snarare än den man har på väggen. Vår, sommar och höst är mest intensiva medan vintern mer handlar om att producera i viss mån, men även ägna det administrativa arbetet extra omsorg.

De är engagerade i ett antal olika kanaler för att sälja sina produkter. De är med i REKO-ringen i Värnamo och de REKO-ringar som finns även i Gislaved och Jönköping. De har utöver det ett tiotal återförsäljare runt om i södra Sverige. Lokalt finns de hos Häradsköp och Byarums hembygdsgård under deras säsong. Vidare finns de hos Rudenstams utanför Gränna och har dessutom återförsäljare i till exempel Stockholm och Väderstad.

– Vi skickar inga produkter utan återförsäljarna får hämta här eller sköter vi själva distributionen.

Tröttnar ni inte?

– Inte alls, är svaret från Marie och Helene och säger att de har förmånen att få en del betalt för sin stora hobby, en hobby som delas av deras respektive familjer. Men de berättar att de har utökat något genom att ha byggt ett nytt kök i Maries källare, en plats där de också förvarar alla flaskor och burkar innan de är fyllda färdiga för försäljning.

Var hittar ni inspiration?

– Vi pratar mycket, menar de bägge och är inte rädda för nya influenser och idéer. Ibland kommer det också synpunkter och önskemål från kunder som kan vara värda att ta till sig. Avslutningsvis menar Marie Nilsson och Helene Sjölin att det är fantasin som sätter gränser – våga och vinn. Vågar du inte så förlorar du.

Lite av sortimentet

Taggar

Dela