Nyheter

Slog polisman i ansiktet – nu åtalas han

Nyheter Nu får den uppmärksammade sammandrabbningen mellan supportrar till IFK Värnamo och Öster i Rydaholm sitt rättsliga efterspel. En IFK-supporter i 25-årsåldern åtalas nu för våld mot tjänsteman efter att ha slagit en polis i ansiktet.

Bild från händelsen. Foto: Krister Petersson

En annan polisman som var på plats i samband med träningsmatchen mellan IFK Värnamo och Öster berättar att man en stund in i matchen får indikationer på att supportergrupperna ska mötas upp och slåss. Detta ska de även ha fått indikationer på innan matchen.

Polisen går emellan och uppmanar de båda grupperingarna att backa. Enligt samstämmiga uppgifter i förundersökningen så lyder supportrarna från Växjö denna uppmaning, men inte IFK-supportrarna.
– De är mycket agiterade och hotar om våld och lyssnar inte på polismans uppmaning om att backa. Jag sprayar vid tillfället flera stycken i tumultet på plats och kan ganska omgående se att hundföraren ligger på backen och försöker få kontroll på en aggressiv person.

Polismannen berättar att han försöker undsätta sin kollega hindra andra supportrar från att ge sig på honom.
– Jag sprayar även då flertalet personer som är mycket aggressiva och hotar om våld.

”Lyckades parera”

Polismannen som är målsägande i saken jobbar som hundförare. Även han berättar i förundersökningsprotokollet om händelsen. Han berättar att hans hund till att börja med markerade med munkorgen på mot den nu misstänkte mannen i 25-årsåldern.
– Han svarade då med att först hårt knuffa till mig. Eftersom (Den misstänktes namn) hade utdelat en hård knuff mot mig bestämde jag mig för att han skulle omhändertas. (Den misstänktes namn) utdelade då ett hårt slag med knuten hand som träffade mig på höger kindben i ansiktet. Slaget gjorde ont men jag såg när slaget kom och lyckades delvis parera det med ansiktet så att inte hela kraften tog i ansiktet utan tur nog gled slaget mer på
kindbenet än mitt på, berättar polismannen.

LÄS MER:  Stökigt under match – supporter slog polisman

Då den misstänkte brukat våld bestämde sig polismannen för att avlägsna munkorgen på hunden för att freda sig själv och sina kollegor. Efter att hunden först jagat efter mannen och utdelat ett bett i vad polismannen tror var enbart i kläderna, så fick han ner den misstänkte på marken.
– Han gjorde fortfarande motstånd och försökte ställa sig upp. Då de var flera personer runt om släppte jag (Den misstänktes namn) snabbt för att kolla så jag inte fick någon annan som attackerade mig i ryggen. Han försökte då ställa sig upp igen och jag tog återtag i honom och (Hundens namn) bet honom igen vid axeln tror jag men troligen fick (Hundens namn) ett dåligt tag då han tog ett omtag och då såg jag att (Hundens namn) bet honom i ansiktet och han föll ner på marken.

Biten i ansiktet

Ambulans kallades till platsen och mannen i 25-årsåldern omhändertogs för vård. Hans version skiljer sig dock väsentligt från polisernas händelsebeskrivning. Han förnekar inte, utan vidgår en del omständigheter. Men han menar att han efter det att det pepparsprejades från polisens sida hade svårt att se och att han kan ha råkat ”flaxa” till.
”Men han känner inte att han träffar någon. (Polismannen) tar av munkorgen på hunden och (Den misstänktes namn) blir biten i armen. (Den misstänktes namn) säger att han får panik och han försöker att bända upp hundens överkäke. (Den misstänktes namn) blir livrädd och försöker att gå bort från platsen. (Den misstänktes namn) säger att (Polismannens namn) skickar hunden igen som då biter tag i baksidan av (Den misstänktes namn) lår”, står att läsa i förundersökningen.

Mannen i 25-årsåldern berättar att han inte vet hur det kommer sig att han trillar omkull, men att han upplever det som att polismannen skickar fram hunden igen som då biter honom i ansiktet.

Polisen: Den här situationen uppstår ju inte direkt utan efter att poliserna försökt få er att backa. Varför står du kvar då?
”(Den misstänktes namn) säger att han inte vet och att det var ett jäkligt dåligt beslut. Han har aldrig haft med polisen att göra innan.

Polismannen begär 10 000 kronor i skadestånd. Men det är något som den åtalade inte godtar.

Taggar

Dela


1 reaktion på Slog polisman i ansiktet – nu åtalas han

Det är bara att växa upp, betala och inser dina dumheter.
Bli intressant attå se vad den slutliga domen bli.
Hoppas du lärt dig något på vägen.

Kommentarsfunktionen är stängd