Nyheter

Slår ett slag för elektrikeryrket

Nyheter Stefan Timhagen är ute och föreläser på skolor om elektrikeryrket. Under morgonen föreläste han för elever i årskurs 4 på Exposkolan om arbetet.

Bilder: David Alin

Stefan Timhagen är ute och föreläser på skolor om elektrikeryrket. Under morgonen föreläste han för elever i årskurs 4 på Exposkolan om arbetet.  [1/3]

– Jag är här för att få er att välja världens bästa jobb. Elektrikern spelar en viktig roll i vardagen. När problem uppstår är en elektriker bra att ha och i mina ögon är det världens bästa jobb: det är oerhört omväxlande och spännande, inleder Stefan med att berätta.  [2/3]

Eleverna fick prova på att styra lampornas ljusstyrka med hjälp av en app på Stefans telefon.  [3/3]

Det är ett förväntansfullt gäng elever som tar plats i bänkarna. Framme vid tavlan står Stefan Timhagen, som till vardags arbetar med affärsutveckling på Elajo i Bredaryd. I dag är han på Exposkolan för att prata om elektrikeryrket.

– Jag är här för att få er att välja världens bästa jobb. Elektrikern spelar en viktig roll i vardagen. När problem uppstår är en elektriker bra att ha och i mina ögon är det världens bästa jobb. Det är oerhört omväxlande och spännande, inleder Stefan att berätta.

Därefter ställer han frågan till eleverna: ”Vad gör en elektriker?”

– De kommer och fixar om det är kallt hemma, svarar en elev.

– De sätter in lampor, svarar en annan elev.  

– Är det inte de som fixar så att det kommer bubblor när man badar i bubbelpool, svarar en tredje. 

Stefan Timhagen tar därefter över samtalet.

– Kort sagt så reparerar man saker, men att arbeta som elektriker är så mycket mer än att vara en reparatör. I grund och botten är det en gymnasial utbildning, exempelvis här på Figy i Värnamo, därefter gör man ett år som lärling på ett företag. När lärlingstiden är över så är man utbildad elektriker. Det innebär att det är rätt mycket kunskap man tar till sig på fyra års tid. Många förknippar elektrikeryrket med bilden av en lite äldre person som står i ett elskåp, men i dag är det väldigt många unga personer, framför allt många tjejer, som väljer att utbilda sig till elektriker. Som elektriker arbetar du bland annat mot privatpersoner, företag eller kommuner, säger Stefan.

För att väcka elevernas intresse hade Stefan tagit med sig flera olika saker som en elektriker använder i dag. 

– Ni har använt NTA-lådor i undervisningen där ni fick lära er hur man får en lampa att lysa. Sedan de lådorna gjordes har det hänt en hel del på utvecklingssidan, säger Stefan och får eleverna att rikta fokus mot en platta med två lampor. 

– De har en dimmersfunktion och strömbrytaren går kan man styra via en app i telefonen. Visst är det häftigt?, säger Stefan och skickar runt sin telefonen i klassrummet så att eleverna får prova.

– Så här ser det ut för en elektriker i dag. Mycket går att styra via telefonen. Visst är det häftigt att vara elektriker?

Därefter berättade Stefan om olika yrkesinriktningar: säkerhetstekniker, automationstekniker och energiingenjörer. 

– En säkerhetstekniker sätter in exempelvis rörelsedetektorer, inbrottskameror och brandlarm. En automationstekniker arbetar med robotar, de sköter om så att de går som de ska, det är en viktig del av elektrikeryrket framöver. En energiingenjör och hjälper människor att spara el och jobbar för att kunna hålla kvar den el vi förbrukar. Visst är det ett roligt jobb? Låter det spännande?, frågar Stefan eleverna. 

Eleverna får frågan om de kan tänka sig att bli elektriker. Ett par händer kom upp i luften.

– Jag hoppas att jag får se någon av er på Figy i framtiden, avrundar Stefan.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Slår ett slag för elektrikeryrket

Att gå elprogrammet på Figy innebär att som förälder får man fixa praktikplats..och att ha en son som går programmet och bor i Bredaryd innebär att elever från Gislavedsgymnasiet fick förtur. I dag förstår jag de tolv elever från årskull 2003 att de valt andra yrken efter elprogrammet på Figy

Lämna ett svar