Nyheter

Slå inte på den som ligger ner

Nyheter Slå inte på den som ligger ner heter en föreläsning som Värnamobor och andra kan ta del av i veckan. En föreläsning som inte handlar om vanlig fysisk misshandel. Föreläsningen handlar i stället om smärta, psykisk ohälsa och om problemen som de drabbade upplever när det blir tal om sjukskrivning en längre tid.

Jan Ivarsson, Peter Währborg och Anders Jansson hoppas på många åhörare när Währborg håller föreläsning på Värnamo sjukhus.

Smärta och psykisk ohälsa är två faktorer som påverkar många människor negativt. Så negativt att de drabbade egentligen borde vara långtidssjukskrivna.

– Kan man inte stå på benen, kan man i alla fall stå till arbetsmarknadens förfogande.
Så skrev smärtläkaren och psykologen Peter Wärborg i en  av sina återkommande krönikor i Göteporgs-Posten. Wärborg är expert på området, ofta anlitad som föreläsare och som nämnts tidigare, krönikör i Göteborgs största lokaltidning. Hans krönikor har fått uppmärksamhet även i Värnamo.

Socialdemokratiska föreningen i Värnamo blev så imponerad av vad Peter Wärborg skev om smärta, sjukskrivningar och psykisk ohälsa att de har bjudit in honom till Värnamo och i dag presenterades detta vid en pressträff i Gummifabriken.
Så på måndag den 28 oktober kommer han att hålla två föreläsningar i sjukhusets aula.
Åhörarna kommer bland annat få ta del av hans åsikter om det svenska sjukförsäkringssystemet och Försäkringskassan.

– Kan man inte stå på benen så kan man i alla fall stå till arbetsmarknadens förfogande, skrev smärtläkaren och psykologen Peter Wärnborg i en uppmärksammad krönika i G-P.

Åsikter som för många ansvariga politiker kan vara obekväma. Peter Wärborg kastar inte bara ur sig en massa populära åsikter. Han har mycket kött på benen, det vill säga kunskap om vad han pratar om.
Han berättar att sjukskrivningarna i Sverige tidigare låg på en tämligen konstant nivå. Oftast handlade om industriarbetare som blev långtidssjukskrivna, ofta på  grund av förslitningsskador.

– Men 1997 hände något, antalet sjukskrivningar sköt i höjden, berättar han.
Samtidigt ändrades bilden över vilka som blev sjukskrivna. Från att ha varit störst problem inom arbetarklassen  var det plötsligt mest kvinnor, medelklass och yngre som var i behov av långtidssjukskrivning.
– Sedan tog det några år innan politikerna noterat ökningen. – Men till valet 2002 blev sjukskrivningar något av en valfråga.
– Efter det så har Försäkringskassan gått in för att refusera läkarintyg för att minska antalet sjukskrivna.
– Men folk blir inte friska bara för att de inte får bli sjukskrivna, menar Peter Wärborg.

Hos Socialdemokraterna i Värnamo har man också noterat att folk i dag är mer stressade. – Det är därför vi bjudit in allmänheten till den här föreläsningen, säger Jan Ivarsson . Tillsammans med föreningens ordförande, Anders Jansson så hoppas de på en stor uppslutning. – Men det är svårt att uppskatta hur många som kommer eftersom vi inte har någon föranmälan, säger Anders Jansson.

• Hur ska man då som privatperson agera om man upplever att man blivit orättvist behandlad av  Försäkringskassan när man är sjuk?
– Det är svårt att kunna påverka Försäkringskassan.
– Men man måste informera sig, skaffa kunskap. Sedan gäller det att agera, säger Peter Wärborg.

Peter Währborg till vänster har bjudits in till Värnamo för att hålla föredrag om bland annat psykisk ohälsa, smärta och han kommer också att kommentera hur han ser på Försäkringskassans agerande mot folk som borde långtidssjukskrivas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar