Nyheter

Skrivelsen: För Fryele skolas framtid

Nyheter I en skrivelse uppmanar Fryele hembygdsförening, Fryele föräldraförening och Nydala byalag samfällt barn- och utbildningsnämnden i Värnamo kommun att satsa på skolan och förskolan i Fryele.

I en skrivelse uppmanar Fryele hembygdsförening och föräldraförening samt Nydala byalag samfällt barn- och utbildningsnämnden i Värnamo kommun att satsa på skolan och förskolan i Fryele. Bilder: Arkivbilder

Vi som verkar i den nordöstra delen av kommunen, där Fryele skola och förskola utgör navet i bygden, vill försäkra oss om framtiden för dessa verksamheter.

Området sträcker sig från Norrhorja och Lerdala i söder, via Nydala i öster, Hemmershult i norr och Hörle i väster. Skolan och förskolan är avgörande för bygden och bidrar till att unga familjer flyttar hit. Många hus är bebodda, och nya bostadsområden vid sjöar växer fram. Hörle, där en kriminalvårdsanläggning planeras, ligger också inom upptagningsområdet, vilket gör att underlaget för skolan sannolikt kommer att öka i framtiden.

Vi förslår också en översyn av hur skolskjutsverksamheten fungerar för att få en bättre och billigare skolskjuts. Vi är helt införstådda med att barnen behöver åka skolskjuts men inte till den grad som de nu gör. Vid lektioner som behöver lärarkompetenser som inte finns i skolan ska första alternativet vara att läraren kommer till skolan. Som det nu är tas många timmar från undervisningstiden i anspråk i skolbussen. Möjligheten att välja att ha sina barn i en landsbygdsskola är en förmån, precis som det kan vara att välja skolgång i Värnamo.

Vi har sedan tidigare lagt förslag på förbättringar i landsbygdsdialogerna för att möta framtidens krav. Här är våra förslag:

Tillbyggnad av skolan: En tillbyggnad som inkluderar förskola, idrottshall och bibliotek, samt en samlingslokal för bygden, skulle stärka den lokala gemenskapen och kunna bli en naturlig samlingspunkt i bygden. Biblioteket kan vara öppet för alla och skulle kunna bli en träffpunkt över generationsgränser. Idrottshallen skulle gynna friskvården i bygden, då det skulle främja aktiviteter och socialgemenskap. 

Sammanslagning av förskola och skola: Detta skulle skapa bättre förutsättningar för både barn och medarbetare genom att bilda större arbetslag, vilket i sin tur gynnar rekrytering och bemanning av vikarier. En gemensam verksamhet skulle också möjliggöra att barn i alla åldrar kan umgås, och förenkla öppettider och personalbehov.

Medarbetare får åka skolskjuts: Medarbetare som arbetar i skolan kan ges möjlighet att fritt åka med skolbussen mellan Värnamo och Fryele. Det gynnar medarbetarna och tryggheten för barnen ökar när det blir högre vuxennärvaro på bussen.

Vi, som kommuninvånare, har tidigare upplevt trygghet i att kommunen inte lägger ner skolor där föräldrar önskar att deras barn ska gå. Vi hoppas på en framtid för Fryele skola och förskola.

Raymond Pettersson
Fryele hembygdsförening

Maria Karisson
Nydala byalag

Malin Trofast Gunnarsson
Fryele föräldraförening 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Skrivelsen: För Fryele skolas framtid

Låt Fryelebygden få leva nu och i framtiden, skola och förskola behöver finnas i närhet till barnen. Satsa på landsbygden.

Bra! När Fryele med omnejd växer kan man väl inte lägga ned? Allt behöver inte vara i stan. Är det politikers kompisar som ska gynnas?

Kommentarsfunktionen är stängd