Nyheter

Skolan bättre, men inte perfekt

Nyheter Värnamo kommun gör flera framsteg när det gäller sin skolverksamhet, men ännu finns det punkter där kommunen måste bli bättre.

Barn- och utbildningschefen Elisabet Nord.

Skolinspektionen gör en översyn av all skolverksamhet vart tredje år. Detta för att ge alla barns och elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö, där alla når minst godkänt i alla ämnen.

2014 fick Värnamo kommun kritik på flera områden. Vid senaste genomgången kunde Skolinspektionen konstatera att det skett stora förbättringar inom många områden.

Senaste tillsynen, som skedde i år omfattade förskolor, förskoleklass och grundskola, fritidshem, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning.
– I besluten ser vi att det grundarbete som vi har genomfört sen förra inspektionen har lyckats och att planer och dokument är på plats för att kunna driva en god verksamhet, säger barn- och utbildningschef Elisabet Nord till Värnamo.se.

Den här gången fick kommunen sju beslut där förändringar krävs.

Inom förskolan krävdes inga åtgärder.

När det gäller förskoleklass och grundskolan ska tillgången till elevhälsa genomlysas, samt att man ska erbjuda språkval enligt de regler som finns.

Dessutom måste man tillgodose och anpassa studiegången efter den enskilda elevens behov.

När det gäller Fritidshem ska man följa upp och utveckla det systematiska kvalitetsarbetet och fördela resurser utifrån elevernas olika förutsättningar och behov.

För grundsärskolan ska man förbättra uppföljningen av elever som är mottagna i grundsärskolan för att tillförsäkra en utbildning som följer grundsärskolans bestämmelser.
Dessutom ska det systematiska kvalitetsarbetet bli bättre.
För gymnasieskolans del påtalar Skolverket att man ska följa upp och utveckla introduktionsprogrammens systematiska kvalitetsarbete.Detta gäller även Gymnasiesärskolan.
Angående vuxenutbildningen så finns det flera punkter som ska förbättras.
Exempelvis ska man Informera rätt målgrupp om rätten till utbildning och motivera dem att delta.
Informera rätt målgrupp om rätten till utbildning och motivera dem att delta.
Bedriva kontinuerlig vuxenutbildning under hela året.
Dessutom ska man tillgodose att elever kan kombinera arbete med utbildning i svenska för invandrare.
Taggar

Dela