Nyheter

Skola och omsorg i fokus när årsredovisningen skulle godkännas

Nyheter Årsredovisning för kommunen fanns på kommunfullmäktiges dagordning under kvällen och det blev timlång debatt om omsorg och skola.

Värnamo kommun i siffror 2024:
Verksamhetens intäkter 572,8 miljoner kronor, kostnader 2 756,3 miljoner kronor. Skatteintäkter och statsbidrag 2 475,3 miljoner kronor. Soliditet 46,3 procent. Investeringar netto inklusive exploaterinsprojekt 409,7 miljoner kronor, investeringar netto exklusive exploateringsprojekt 387,9 miljoner kronor. Långfristig låneskuld 1 574,3 miljoner kronor. Årets resultat 102,3 miljoner kronor. Antal invånare 34 542. Antalet anställda 2 955. Befolkningsökning 12 personer. Skattesats 21,52.

Peter Karlsson, redovisningschef presenterade kommunens siffror och måluppfyllelse.
– Sjukfrånvaron är samma som 2023. Företagsklimat är bra, tyvärr är arbetslösheten större. Vi blev årets friluftskommun och årets kulturkommun. Vi har bekymmer med demografin. Vi har ökat med förnybar bränsle i vår fordonsflotta. Vi har fler laddpunkter i kommunen. Vi har minskat matsvinn. Vi är en trygg kommun och vi har jobbat med brottsförebyggande åtgärder.

Johanna Svensson, ekonomichef presenterar den ekonomiska delen:
– Vi gör ett starkt resultat. Självfinansiering betyder att skattekollektivet ska finansansering, nu har vi byggt många förskolor och skolor så kommunfullmäktige har accepterat en lägre självfinansieringsgrad. Vi har minskat inhyrda timmar och flera kostnadsposter som inhyrda konsulter. Nämnderna har jobbat med budget i balans.

Revisionens vice ordförande Östen Sjölin lämnade sin syn på det hela:
– Vårt uppdrag är att titta på om verksamheten sköts och om den är ändamålsenlig och att ekonomin sköts. Vi har under 2024 tittat på översiktlig granskning av delårsbokslut, årsredovisning, projekt park arena, inköp och förvaltning av maskinpark samt fastighetsunderhåll. Ett av fyra finansiella mål har uppfyllts. Nettoinvesteringar har inte uppnåtts. Park arena var bra redovisat, tydlig struktur för uppföljning, bra ekonomisk styrning men man kan dock förbättra att dokumentera rutiner.

– Granskningen av maskinpark har en tydlig organisation och ansvarsfördelning, bra förvaltning, redovisningen till nämnden kan bli bättre, princip och förhållningssätt i ägande kan bli bättre, personbunden dokumentering kräver handpåläggning och man kan följa upp bättre hur man nyttjar fordonen. Teknik- och fritidsnämnden såg vi att det finns systemstöd, svårt att följa mål och reducerar dess styrande funktion, vi efterlyser underhållsplaner och prioriteringsprinciper för underhållsåtgärder. Jag vet att de här frågorna dök upp för 7 år sedan så det är en sak ni ska jobba med. Det är ett bra resultat. Vi är lite oroliga för skolresultat. Vi tillstyrker ansvarsfrihet. Kommande granskningar blir ekonomi, internkontroll, välfärdsbrott, lokalförsröjning, bisysslor bland anställda, HVB-hem, förebyggande insatser, studieresultat och bolagen bland annat.

Då var det dags för debatt.

Tobias Pettersson (M);
– Vi har antagit nya mål. Det har varit tuffa ekonomiska år. Nämnderna har gjort en fantastisk resa. Många har gjort ett fantastiskt arbete att hålla budget i balans. Vi har fantastiska medarbetare som går varje dag till arbetet för att göra sin bästa insats. Vi har minskat mertid och övertid. Vi har ökat sjukfrånvaron, det handlar att sluta göra och börja göra. Vi gör mycket i dag men lägger vi fokus på fel saker. Vi har ett starkt näringsliv i hela kommunen. Vi ska skapa fler arbetstillfällen och då blir det en bättre välfärd. Det är viktigt i tider att 200 av landets kommuner backar i befolkningsmängd. Vi behöver ställa om i verksamheten så att vi är förbereda. Vi ska vara en kommun som går mot strömmen. Det gör vi när vi har gott samarbete med civilsamhället bland annat. Stora utmaningar har vi framför oss men jag vill tacka politiker och medarbetare för året. Stort tack.

Bo Svedberg (S);
– Vi hörde Tobias dra lite om kostnader. Jag säger bara så här. Han pratar om ökningarna. Dessa ökningar var för att hålla igång verksamheten. Ingen ökning, det är välfärden, personalen, övertiden, uppsägningar och kvalitén som har fått betala de här kostnaderna. Vad går de här 100 miljonerna till? Vi tar inte upp våra mjuka delar. Vi har satt våra egna mål tillsammans med vår verksamhet. Det hör inte hit, vi har satt de här målen tillsammans och vi ska följa dem. Så, Tobias, säg så här, tack för ni som jobbar inom välfärden.

Tobias Pettersson (M);
– Jag förstår inte riktigt vad Bo pratar om. Man måste förstå hur man jämför. Man måste analysera på djupet och vilka förflyttningar man gör. Vilka uppsägningar antyder Bo på? Vi tillför full kompensation för löner, inflation och pension.

Bo Svedberg (S);
– Gå in i skolans värld. Det har skapats uppsägningar. Det finns andra verksamheter inom medborgarnämnden där man inte förlängt deras tid. De har själva valt att sluta då det inte fungerar med den arbetsbördan man har.

Tobias Pettersson (M);
– Under 2024 har vi inte haft uppsägningar. Det har varit naturliga avgångar. Andelen barn har minskat. Man har gjort förändringar inom omsorgen men dessa har också skapat förutsättningar för kärnverksamheten.

Bo Svedberg (S);
– Du ska ut i verksamheten för det stämmer inte det du säger.

Tobias Pettersson (M);
– Jag gör över hundra verksamhetsbesök. Vet inte hur många du har hunnit med, Bo Svedberg?

Bo Svedberg (S);
– Du har till viss del rätt. Du är anställd. Jag är fritidspolitiker. Det ingår i ditt arbete.

Tobias Pettersson (M);
– Vi är inte anställda utan vi har ett uppdrag.

Anja Johansson (S);
– Jag vill nämna att vi i S ser stor oro för omsorgen. Förra året vid den här tiden hade omsorgen ett stort underskott. Man ville ha kompensation för dygnsvilan och det är nästan magi att trolla bort så många miljoner. Det har varit anställningsstopp under 2024. Det har inneburit att anställda inom omsorgen inte orkar jobba mer utan man funderar på att säga upp sig. Stämmer det sig att invånare säger upp sin hemtjänst och låter anhöriga hjälper till istället? Personal med delegering har sagt upp sig. Man har anställt icke-utbildad personal. Riskbedömning är gjord men ingen uppföljning. Andelen långtidssjukskrivna har ökat med tre procent. Det måste ses som ett misslyckande och man kan anta att det finns ett mörkertal då en del kan jobba hemifrån, vilket de på golvet inte kan göra. Konsultkostnaderna på 7 miljoner kronor för att införa LEIF, det skulle kostat hälften. Kostnaderna för företagshälsovård har ökat. Arbetsskadorna har ökat med 73 procent. Revisionen påpekade konsekvenserna, det föds färre barn och vi blir äldre.

Håkan Johansson (KD);
– Jag yrkar bifall till Tobias Petterssons yrkande. Vi vill vara den mänskliga kommunen. Utan tillväxt ingen välfärd. Vi tänker att vi siktar på fler invånare och ökad ekonomi. Kommer ni ihåg när vi tog budgeten för snart två år sedan. Vi var några som pratade om att vi har har de här första åren framför oss. Nu kan vi bocka av årsbokslutet. Vi ser att vi står här med starka resultat, investeringar och vi står här i dag som en växande kommun. Tillväxt är bra men det spelar ingen roll om vi inte har någon kvalité i tillväxt. Vår tillväxt ska vara mänsklig och varje människa räknas och ska ha möjlighet att växa i utbildning, kultur och det ska finnas möjlighet att vara med i en förening, ha någonstans att bo och att jobba. Vi har uppnått många mål av de vi satt. Jag är glad och stolt. Tack till alla våra fantastiskt kunniga och kompetenta medarbetare. Vi i KD är glada och stolta i alliansen för Värnamo kommun.

Lissandra Rickemark (S);
– Jag önskar mig mer. För ungefär tio år sedan gick man ut och sa att inom barn- och utbildningsförvaltningen att man skulle bli tredje bästa skolkommun. Sedan dess har målet sänks. Nu nöjer man sig om man är medelbra eller inte dålig. Ungdomarna förtjänar mer än så. Vi i S menar att vi vill vara en bättre skolkommun. Fler gemensamma visioner. Vi ser dock minskade resurser i skolan. Om vi har de värsta åren bakom oss, vad har vi framför oss?

Sandra Adesund (S);
– Väntetid för ekonomiskt bistånd har ökat. Varför har handläggningstiden ökat? Sjukfrånvaron har gått upp, har detta med handläggningstiden på medborgarförvaltningen att göra.

Tobias Pettersson (M);
– Jag vill bemöta Sandra. Arbetslösheten ökar och det har att göra med omvärlden att göra. Vi hade hoppats se en snabbare uppgång i ekonomin och bättre tider. Jag kan inte svara i detalj att handläggningstiden har ökat men det kan ha att göra med att arbetslösheten ökar. Det jag kan säga är också att vi vidtar gemensamma åtgärder för att komma åt problematiken med arbetslösheten.

Emma Söderhjelm (C);
– Jag vill svara Anja. Vi hade för något år sedan inne ett konsultbolag. Kvalitet och ekonomi måste gå ihop för då får man det bästa. Efter det har det jobbats med en chefsförtätning.

Fjodor Eklund (V);
– Verkligheten ser lite olika ut beroende på vilket perspektiv man har. I omsorgen är man orolig för patientsäkerheten och skolan säger att man inte har resurser. De små människorna är de man ska satsa. Nu har vi gjort ett överskott. Effektiviseringsmåtten har försämrats i grundskola, förskola och förbättras något i gymnasiet från en låg nivå. Ambition att bygga samhället så att eleverna går ut med godkända betyg. Den budget som ligger framför oss kör man en schablonsumma per elev.

Åke Wilhelmsson (S);
– Vi lånar ganska stora summor. Hur ska vi betala tillbaka det, det behöver kommunen fundera på. Har vi någon amorteringsplan på miljardlånet? Ska man höja inkomsterna för att betala lånen? Eller ska vi skjuta detta på framtiden till de som kommer efter oss? Jag har inte sett någon plan.

Gun-Britt Klingberg (S);
– Vi jobbar varannan helg. Vi orkar inte. Jag ser det som så att i herrans namn kan vi i inte jobba var tredje helg inom omsorgen. Det är det största bekymret vi har ute. Vi är lite äldre här allihopa. Vi kan inte ha en robot hemma som styr med oss. Jag hyllar vår personal. Försök att få till ett schema så det fungerar som det ska.

Bo Svedberg (S);
– Maria Johansson var själv uppe i talarstolen för att berätta om hur stolt hon var över alliansens budget. Hur tänker du i dag?

Maria Johansson (-);
– Vi hade budgetdialog i går och det visade sig att med minskat barnantal och elevpeng så kommer budgeten att minskas. Vi kommer verkligen att behöva de här pengarna och visst det var en prislapp att vi inte gjorde något åt organisationen som revisionen och skolinspektionen ville. Politikerna ville inte. Nu står vi här. Jag hoppas att mina kollegor i alliansen ser vad vi i skolan behöver.

Bo Svedberg (S);
– Tycker du att resultaten i skolan är glädjande eller dåliga? Vad är din egen utsago?

Maria Johansson (-);
– Jag är inte nöjd, men vi ser att sjätteklassarna som har gjort nationella provet klarar sig bättre. Vi ser att tidiga insatser gör nytta. Vi vill permanenta den här satsningen med tidigare insatser. Pandemin har slagit hårt. Det är en analys som många kommuner gör. Det är en del i det hela.

Stefan Widerberg (C) ordförande i kommunfullmäktige, ber att politikerna håller sig till ämnet.

Johan Hilding (C);
– Vi vill att hela kommunen ska leva. Vi har i dag startat vår valarbete. Det är nödvändigt att skolorna på landsbygden ska finnas kvar. Elevpengen ska finnas kvar. Kvalitén har inte hållit i skolan, det kan bli bättre. Barnen är vår framtid. Viktigt att ha en bra skola och skolmiljö.

Stefan Widerberg (C) ansåg att debatten nu var avslutad och undrade om årsredovisningen kunde godkännas, vilket gjordes och Widerberg (C) slog snabbt klubban i bordet.

Därefter gavs det ansvarsfrihet för kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, omsorgsnämnden, medborgarnämnden, kulturnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, servicenämnden, överförmyndarnämnden, valnämnden och teknik- och fritidsnämnden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *