Nyheter

Skoglund: Text-tv – uppfinningen som präglat mitt liv

Nyheter Idag fyller fenomenet text-tv 45 jordsnurr och trots sin simpla utformning så har den präglat många svenskars liv. Så även mitt – utan uppfinningen så hade jag troligtvis inte skrivit dessa rader.

Inte för att jag där och då brydde mig nämnvärt. Men jag minns att det var ett ståhej kring den nya televisionsapparaten som inhandlats till det skoglundska hemmet sent 80-tal. ”Den har fjärrkontroll OCH text-tv”, minns jag att någon utbrast.

1985 fick jag upp ögonen för sporten ishockey och som den vetgirige sjuåring jag då var så ville jag såklart ha koll på hur det gick för min hemstads stolthet HV 71. I sinom tid lärde jag mig att bemästra text-tv:n och hittade snabbt fram till sidan som visade elitseriens tabell. Jag upptäckte rätt snabbt att det fanns mer att ta del av på tjänstens resultatbörs. Det var där jag lärde mig att det fanns hockeylag även utanför elitserien som RA 73, S/G 83, Bergnäset, Huddinge etcetera, etcetera.

Bläddrade man ytterligare några sidor framåt så hamnade man på NHL-sidan. Hartford Whalers, Minnesota North Stars, Quebec Nordiques…

Eller varför inte lag i andra sporter som Kroppskultur, Warta, Drott…

Det var på text-tv jag för första gången snappade upp många av de klubbnamn som ligger till grund för mitt idrottsintresse, ett intresse som i sin tur ligger till grund för att jag överhuvudtaget blev journalist.

Så. Stort grattis din gamle gamäng och tack för allt fint du gett oss genom åren.

Bilden är ett montage. Foto: Pixabay och skärmdump SVT Text

Taggar

Dela