Nyheter

Skoglund: Orosanmälningarna ökar – det oroar

Nyheter Under morgonen damp det ner en sorglig rapport från Socialstyrelsen i vår mejlkorg – nämligen den att antalet orosanmälningar ökar.

Foto: Pixabay och David Alin

Under 2021 kom det in cirka 422 000 orosanmälningar till socialtjänsterna runt om i landet. Det är en ökning med 27 procent sedan 2018 och under förra året berördes vart tionde barn av en orosanmälan.

I rapporten pekar man på flera möjliga orsaker till ökningen. Bland annat att FN:s barnkonvention blev lag 2020, samt att de digitala e-tjänsterna gör det enklare att anmäla.

Det är lite vid detta jag skulle vilja uppehålla mig. Jag hade nämligen ett intressant samtal med en lärare som berättade att skolan numera är skyldig att orosanmäla vid hög frånvaro.

Hur det där exakt ser ut varierar från kommun till kommun, men vad jag fick till mig så funkar det som så i en av länets kommuner att om eleven har tio procents eller mer frånvaro så upprättar man en handlingsplan och om inte detta fungerar samtidigt som frånvaron ökar och skolresultaten går ner så orosanmäler man. Något man är skyldig enligt lag att göra alltså.

Antalet hemmasittare ökar, det vill säga de elever som helt enkelt inte går till skolan. Jag tror att en möjlig orsak till detta är pandemin plus det faktum att det inte är lika tråkigt som förr att vara hemma om man exempelvis var sjuk.

Jag är född 1978 och i början av min skoltid så fanns det bara två tv-kanaler och på dessa gick det inga program på dagarna. Det man kunde underhålla sig med som bäst var ett sönderspelat kassettband med Mora träsk eller att för femtionde gången kolla på Nu blåser vi snuten. För ut kunde man ju inte gå eftersom man var sjuk.

Numera är våra hjärnor ständigt påkopplade på grund av tv-utbud, sociala medier etcetera. Just det där med sociala medier är något som jag tror bidragit till ökad psykisk ohälsa bland barn och unga. Det blir en annan stress och press på att duga till.

En annan teori jag har är att även många föräldrar stressar och pressar sig själva för att räcka till i omgivningens ögon. Till priset att man kanske glömmer bort det viktigaste ansvaret man har, nämligen att uppfostra och finnas där för sina barn.

Det jag tar upp här är något jag funderat och oroat mig över länge. Därför är det inte förvånande att orosanmälningarna ökar. Det kommer krävas ett hästjobb att vända trenden.

Samtidigt, om vi ska vända detta till något positivt så är det ju att anmälningsbenägenheten verkar ha ökat. Något som är bra då barn och unga med diverse problem har en ökad chans att fångas upp tidigt.

Taggar

Dela