Nyheter

Skoglund: Orolig för en sekund att ha gått in i ett terrordåd

Nyheter Tiderna är oroliga och nivån för terrorhot höjdes under förra veckan av Säpo. Under några dramatiska ögonblick trodde jag att jag själv var på väg att drabbas under en vistelse i Stockholm förra tisdagen.

Foto: Henrik Skoglund och David Alin

Min son fyllde tio år för en månad sedan och ända sedan han var åtta och ett halvt har han tjatat om att få åka till Stockholm. Han är väldigt allmänbildad för sin ålder och törstar efter att få se de saker han bara hört talas om. Slottet, riksdagen, Vasamuseet. Med mera, med mera.

Tanken var att vi skulle åkt redan förra året, men av olika anledningar blev det inte så. I år var det dock dags och något som spikades redan i juni. Sedan det bestämdes så har dock terrorhotet ökat markant mot Sverige och svenskar och jag ska erkänna att tanken slagit mig att det kanske vore bäst att ställa in hela projektet. Ska det smälla i Sverige så lär det ju bli i Stockholm.

Nåväl, jag slog bort det där ur tankarna. Det vore ju en seger för terrorn om folk slutar leva som vanligt.

Under förra veckan spenderade vi tre fantastiska dagar i Stockholm, utan tanke på terrorhot, koranbränningar eller andra tråkigheter. Men när vi skulle åka hem blev det dramatiskt.

Vi stod nämligen inne i en livsmedelsaffär på Stockholms central och plockade på oss varsin sallad att avnjuta under tågresan hem. När vi nästan var klara med våra kulinariska mästerverk började ett larm tjuta och efter någon halvminut ljöd en röst i högtalarsystemet: ”Brand har utbrutit i byggnaden…”

Man är väl troligtvis lite trög, för de följande sekunderna var jag mer fokuserad på hur jag skulle hinna klart med min sallad än att utrymma mig själv och min son ur byggnaden. Det kom sedan en anställd och sa med myndig stämma: ”Ni måste avbryta och lämna byggnaden genast”.

I samlad trupp gick vi med 2-300 andra människor genom byggnaden för att ta oss ut genom närmaste entré. När vi utrymt stod alla hundratals människor tätt samlade och där och då tänkte jag för en sekund att: ”Detta skulle vara ett listigt drag av terrorister: Utrym en byggnad genom att aktivera brandlarmet och när människorna klumpat ihop sig så går vi till attack”.

Så hade jag tänkt om jag var terrorist. Så jag sa faktiskt till min son att vi skulle ställa lite längre bort från folksamlingen. Nu var det lyckligtvis ingen terrorattack och vi fick snart återvända in.

Men vi bör vara vaksamma, och även tänka på att inte sprida falska rykten.

Ta hand om er.

Taggar

Dela