Nyheter

Skoglund: Har vi någonsin varit med om ett mer dramatiskt år?

Nyheter Som journalist är man ständigt på jakt efter nya vinklar och uppslag. Av en händelse började jag fundera på dramatiska nyhetsperioder genom historien och frågan är om något kan överträffa 1994 gällande hektiskt nyhetsår?

Foto: Skärmdumpar Youtube och David Alin

Överlag så är det väl ingen överdrift att påstå att första halvan av 90-talet var späckat med stora nyhetshändelser som bitit sig kvar i folksjälen och som skapat poddar och dokumentärer. Lasermannen John Ausonius spred skräck bland Stockholms invandrare. Vi har den stora spårvagnsolyckan i Göteborg som inträffade 1992 och vi har även tragedin på Scandinavian Star som skakade Sverige. För att inte tala om Helena Andersson som försvann i Mariestad.

Dessutom härjade maskeradligan och militärligan med mängder av bank- och postrån.

Men frågan är om inte allt kulminerade 1994? När man tänker tillbaka så hade vare sig journalister eller nyhetskonsumenter en lugn stund.

”Foppa” och Salo frälser guldtörstande svenskar

Sällan har vi upplevt sådan idrottsdramatik som vi gjorde den 27 februari 1994 när Sverige och Kanada möttes ishockeyns OS-final i Lillehammer. Tomas Jonsson gav Tre Kronor ledningen i den första perioden. Men Kanada kunde sedan vända på steken innan Magnus Svensson kvitterade med mindre än två minuter kvar av ordinarie tid.

Förlängningen blev sedan mållös innan straffläggning tog vid. Där gick Kanada upp till en 2 – 0-ledning innan Sverige genom Peter Forsberg och Magnus Svensson kunde kvittera.

Resten är svensk idrottshistoria i dess allra ädlaste form. Peter Forsberg gör sin magiska straff och lurar den kanadensiske målvakten Corey Hirsch hela vägen till Holmenkollen. Jättetalangen Paul Kariya ska sedan försöka överlista Tommy Salo i det svenska målet, men Salo slajdar rätt och bärgar Sveriges första OS-guld genom tiderna.

Massakern i Falun

Den 24-årige fänriken Mattias Flink sköt under natten mot den 11 juni ihjäl sju personer och skadade ytterligare tre i Falun. Flink ska ha varit mycket berusad vid tillfället och det ska ha varit kärleksproblem som utlöste det katastrofen.

Efter att ha avvisats från två krogar kvällen den 10 juni då han ska ha bråkat med sin flickvän begav sig Flink hem för att byta om till militäruniform innan han gick vidare till regementet och hämtade vapen. Samtidigt begav sig flickvännen till polisstationen för att polisanmäla Flink.

Parallellt hölls en utbildning med Lottakåren i Falun under dessa dagar och deltagarna hade varit ute på stan. När de var på väg hem så mötte de Flink i Stadsparken och han skjuter omgående ihjäl fyra personer. En person avled senare på sjukhus.

När larmet om skottlossningen kom så kopplade polisen genast ihop flickvännens anmälan av sin pojkvän med händelsen och därför visste man snabbt vem det var man skulle leta efter. Efter en skottväxling mellan Flink och två poliser kunde han slutligen gripas.

Mattias Flink dömdes först till 14 års fängelse av tingsrätten. Men hovrätten skärpte det senare till livstids fängelse.

På dagen 20 år efter massakern, den 11 juni 2014, blev Mattias Flink en fri man. Han lever nu under skyddad identitet.

Bronsgrävning i USA

Turneringen som har smetat sig fast i folksjälen för evigt när Brolin, Dahlin, Ravelli och såklart vår egen Jonas Thern spelade hem VM-bronset i USA. Mästerskapet där Arne Hegerfors gav oss odödliga citat som ”Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome”.

De svenska matcherna bjöd på minnesvärd dramatik och efterhand turneringen fortskred ökade också känslan av folkfest i Sverige. I stort sett varenda mål och såklart Ravellis straffräddningar sitter kvar på näthinnan än idag.

För att inte tala om guldfirandet när hjältarna landade i Sverige och varenda medlem i truppen hade för alltid skrivit in sig i historien.

Upploppet som förändrade svensk kriminalvård

Upprinnelsen till fångupproret på Tidaholmsanstalten den 22 juli 1994 var att en fånge satts i isoleringscell sedan han bråkat om toalettpapper. I protest mot isoleringen vägrade över 100 fångar att återgå till sina celler efter rasten på gården.

Beväpnade med tillhyggen fick de både vaktpersonal och polis att dra sig undan. På natten satte sedan fångarna fängelset i brand och det ledde till att en stor del av fängelsebyggnaden förstördes.

Tre fångar dömdes till sex års fängelse för våldsamt upplopp och grov mordbrand. Fyra andra dömdes till fängelse mellan tre månader och tre år.

Efter upploppet förändrades kriminalvården och blev mer sluten än tidigare.

Kyrkogårdsmordet i Göteborg

16-åriga Malin Olsson hittas den 24 juli mördad på Östra kyrkogården i centrala Göteborg. Hon hittas naken och strypt av en privatperson bakom en gravsten runt lunchtid. Malin Olsson var på besök i Göteborg och hade sent på kvällen innan lämnat sina vänner efter en dispyt vid en bensinmack i närheten av Ullevi.

Därefter finns en rad vittnesuppgifter från personer som sett Malin gå längs med Göteborgs gator. Mitt i natten hörs dessutom vad som beskrivs som hjärtskärande kvinnoskrik från kyrkogården där hon sedan hittas död.

Flera hundra personer har granskats av polisen. Det var mängder av folk i rörelse i området denna natt. Detta då bland annat fotbollsturneringen Gothia Cup pågick och dessutom var sommaren överlag av det varmare slaget.

Trots att mordet var mycket uppmärksammat i media under sommaren och även de snart 29 år som förflutit sedan dess så har ingen gärningsman kunnat ställas inför rätta och fallet är ett av våra större olösta mysterier.

Katastrofen på Östersjön

Den 28 september förliste bil- och passagerarfärjan M/S Estonia och 852 personer miste livet. 501 av dessa var svenskar och flera var från Jönköpings län. Dessutom saknas en rad personer efter förlisningen.

Vädret på Östersjön under denna natt var hårt och det blåste mycket. Enligt haverikommissionens slutrapport berodde katastrofen på att bogvisirets gångjärn och låsanordningar var för svaga för att klara av kraften av vågorna på öppet hav, varpå kraften fick visiret att till slut ramla av.

Ett nödanrop skickades ut från Estonia klockan 01.22 på natten och en dryg halvtimme senare antas fartyget ha sjunkit. En gigantisk räddningsoperation inleddes och folk räddades ur livbåtar efter flera timmars lång skräck.

Teorierna kring varför förlisningen skedde är många, och alla köper inte haverikommissionens rapport om att bogvisiret ligger bakom förlisningen.

Massakern på Stureplan

Efter att ha nekats inträde på Sturecompagniet bestämde sig trion Tommy Zethraeus, Guillermo Marquez Jara och Farshad Doosti för att åka och hämta ett vapen för att skrämma dörrvakten som nekat dem inträde. Strax efter klockan fem på morgonen den 4 december återkom de till nattklubben som då precis höll på att stänga och tömdes på människor.

Tommy Zethraeus öppnade eld mot entrén och fyra människor dödades, den dörrvakt som nekat de tre inträde samt tre gäster. Utöver detta skadades också 20 stycken fysiskt.

Tre dygn senare greps de vid en vägspärr på Kårsö. Totalt åtalades tio personer inför rättegången. Dels de som var på platsen, men personer som på olika sätt hjälpt trion under flykten.

Efter förhandlingar i både tingsrätt och hovrätt dömdes Tommy Zethraeus till livstids fängelse för mord och flera mordförsök. De två övriga dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till grovt vållande till annans död och medhjälp till grovt vållande till kroppsskada.

Utöver dessa händelser som bitit sig fast rejält så var 1994 även året där vårt nuvarande pensionssystem röstades igenom och ersatte det gamla ATP-systemet. Den svenska regeringen godkände byggandet av Öresundsbron och det ledde till att centerns partiledare Olof Johansson avgick från sin post som miljöminister i protest.

Vi svenskar röstade även ja till EU.

Sällan har väl ett nyhetsår varit så dramatiskt och lämnat så mycket efter sig som fortfarande hänger kvar i vår tid. Eller kommer ni på ett mer dramatiskt år i Sverige?

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Har vi någonsin varit med om ett mer dramatiskt år?

Lämna ett svar