Nyheter

Skogens konung lever farligt

Nyheter Idag inleddes älgjakten i länet och skogen fylls av jägare med sikte på vilt

I vår del av länet är det ett antal jaktlag som gett sig ut i drev och på pass för att fälla lagar i enlighet med den tilldelning de har fått. Om undertecknad har räknar rätt, vilket inte är säkert, så ska det skjutas av 634 älgar i Vaggeryds och Värnamo kommuner fördelat på 123 tjurar, 146 kor och 345 kalvar.

För de vuxna djuren är det oftast bestämt om det ska vara tjurar eller kor. En del områden får själva välja vilket som är lämpligast att skjuta. Målet är dock att alla områden över tid ska fälla minst 50 % älgkor.

Många är det som redan gett sig ut i skogen, medan ett antal jaktlag har valt att vänta med jaktpremiären av olika skäl. En del anser att det fått så liten tilldelning att de gott kan vänta ett tag innan de ger sig ut på jakt. Det finns också jaktlag som avvaktar starten med anledning av vädret. SMHI har meddelat att vi har en brittsommar på väg med temperaturer uppemot 20 grader i slutet på veckan och har man då inte kylmöjligheter riskerar köttet att bli dåligt i värmen.

Jägarorganisationerna har uppmanat jägarna att vara mera noggranna än vanligt när de fäller älgarna. Sommarens torka har gjort många älgar svagare än normalt och det är i första hand dessa som bör skjutas enligt expertisen.

Samtidigt som älgjakten pågår är det angeläget för oss andra att vara på vår vakt i trafiken när det rör på sig bland älgarna som då och då hamnar på vägarna.

Taggar

Dela