Nyheter

Skärmtid och spelande

Nyheter Nu har det lanserats ett stöd för att öka kunskaperna om skärmtid, digitalt spelande och spel om pengar

Arkivbild

Genom att erbjuda ett antal kortare filmer och en handledning vill staten via länsstyrelserna nå ut till föräldrar och andra vuxna för att öka kunskapen om ungas liv på digitala plattformar. Kunskapsstödet vänder sig i första hand till olika professioner som möter föräldrar, till exempel inom skola, elevhälsa, socialtjänst, fritidsföreningar eller ideella organisationer. Men det riktar sig också direkt till föräldrar. Kunskapsstödet består av åtta olika filmer, handledningsmaterial, en presentation och en broschyr riktat till föräldrar. Filmerna är mellan 1–4 minuter långa och är på svenska men det finns textning på åtta andra språk. Filmerna skildrar vardagssituationer och dilemman där förälder kan behöva stöd för att hitta en bra lösning. Fyra av filmerna är anpassade till föräldrar med yngre barn, ungefär 8–12 år. De fyra andra filmerna är anpassade till föräldrar med äldre barn, ungefär 13–18 år.

Skärmar är idag en självklar del av barns uppväxt och det måste vuxenvärlden förhålla sig till på olika sätt. Och det handlar inte bara om skärmtid utan också om vad barnen gör framför skärmen.

– När fler föräldrar lär sig mer om barns skärmanvändning och spelande och får ett tydligare stöd kan vi förbygga problem som kanske är små till en början men som kan bli livsavgörande, säger Madelene Larsson som är nationell samordnare för arbetet.

Taggar

Dela