Sjuktalen måste minska inom Värnamo kommun
Nyheter Det skriver flera socialdemokratiska företrädare i en debattartikel i dag.
Att vara – eller bli sjuk vill ingen av oss. Men ibland händer det dessvärre i alla fall.
Under de senaste åren har sjuktalen ökat i Värnamo kommun. Åren 2020 och 2021 minskade dessa dock med blygsamma 0,5 procent. Men andelen personal som är sjuka är fortfarande hög (7,7 procent). Antalet långtidssjukskrivna (mer än 60 dagar) har ökat med 4,11 procent upp till hisnande 46,02 procent.
Det kan inte anses vara acceptabelt.
Arbetet med att minska sjuktalen hos Värnamo kommun som arbetsgivare går minst sagt trögt. Någon tydlig strategi har vi inte sett röken av. Givetvis finns ambitionen där, men ett synligt lösningsfokuserat resultat av ambitionen saknas.
Under 2022 har de tillsvidareanställda möjlighet att få upp till 2 000 kronor i subvention för friskvårdsaktiviteter vilket ändå är ett steg i rätt riktning, eftersom subventionen för dessa aktiviteter har varit relativt låg i jämförelse med andra arbetsgivare.
Vad det gäller specifika förvaltningar så utmärker sig Omsorgsförvaltningen som den förvaltning som ligger högst i andelen sjukskriven personal (10,31 procent). Orsakerna kan vara många, men undertecknade kan tänka sig att det kanske handlar om en stressad arbetssituation, pågående omorganisationen eller nya verksamhetssystem som skapar oro och stress. Personalen känner sig otillräcklig. Man vill ge mer, men arbetsschemat för dagen tillåter inte att personalen ger det där lilla extra. En dag tar orken och drivet att göra ett bra jobb slut.
Vad händer då? Jo, trycket ökar på övriga kollegor. Osäkerheten blir påtaglig, eftersom någon timvikarie från serviceförvaltningens bemanningsenhet inte är någon självklarhet. Övergången till nytt verksamhetssystem och därmed också risken att inte kunna logga in i det nya systemet har också kommit att bli ett moment som också kan skapa oro och stress inombords.
Sjuktalens höga nivåer inom Värnamo kommun kan vara kopplat till arbetsmiljön. Därför måste detta i så fall analyseras och fall ageras på i ett snabbare tempo.
För Värnamo kommun vill väl vara en attraktiv arbetsgivare…
Eller…?
För Socialdemokraterna Värnamo kommun
Mikael Andersson (S) Anetté Myrvold (S)
Tittar man på ett schema för vårdpersonal så kan man tänka, hur orkar de…
Mer personal och bättre scheman så sjunker sjukskrivningarna.
Tycker det är befängt att skriva att sjuktalen i Värnamo måste ner
Anledning måste skrivas, att Värnamo har ett fruktansvärt sargat tal med mycket folk som är utslitna o sjuka o väntar på att få operationer som inte är i takt efter pandemin och inte är över än😱
Snälla politiker tänk efter först innan ni kräver att blinda, döva och halta ska gå till sina arbeten.
Vem står upp för hårt arbetande folk i Värnamo stad med samhällen runt staden?
😩♥️🆘
Hur svårt kan det vara att förstå sjuktalen, en enkel översikt på omsorgspersonalens schema räcker
Håller fullständigt med. Och mer personal där det behövs!!
Världsfrånvänt att inte ens pricka in det mest uppenbara när det kommer till verksamheter med hög belastning – skolan. Besparingarna ni gör på skolan leder bland annat till för stora elevgrupper. Det är nämligen ingen fördel varken för elever eller lärare, det vet lärare som jobbar med detta dagligen. Vidare, skäms ni inte över att det är löneskillnader med stora mått mellan kvinnliga och manliga lärare? Vad ska ni göra åt det? Förtjänar att tilläggas att det är skam att alla lärare ska ha rea-lön. Rea-lön för annat kan man inte kalla det för när människor med många akademiska år bakom sig vilka förutom att undervisa ska utföra diverse uppgifter som inte ingår i lärarutbildningen. Vad ska ni göra åt det? Kurser på gymnasiet där man inte kan fylla klassrummet startar inte, alltså var finns möjligheter för alla individer? I övrigt det är verkligen inte att marknadsföra vårt fina gymnasium att göra så. Om man vill en ha ökad befolkning till 2035 så ska man lägga resurserna på skolan och de som bär upp den. Vem vill flytta hit annars?
Detta speglar Alliansens sett att se på medarbetare: slit och släng.
Jag säger släng alliansen den 11:e september istället!
Friskvårdsbidrag ersätter inte dåliga chefer och gruppledare. Orättvis fördelning av arbetsuppgifter och dåligt bemötande om man påtalar det har lett till sämre och sämre arbetsmiljö tyvärr, vilket i sin tur ger ökade sjukdagar.