Nyheter

Sjuka förlorade 1000-tals kronor

Nyheter Tillhör du LO-kollektivet och har varit sjukskriven de senaste åren? Då är risken stor att du missat extra pengar som kan betalas ut vid sjukfrånvaro.

Orsförande i LO-distriktet i Småland och Blekinge, Thomas Olsson

Det uppger LO i ett pressmeddelande i dag.

En särskild avtalsgruppsförsäkring, AGS, kan ge den sjukskrivne 10 procent av lönen vid sjukskrivning längre än 14 dagar.

Enligt en ny undersökning som LO gjort handlar det om många fler än i dag som kan nyttja försäkringen och med detta få 1 000-tals kronor mer i plånboken.

Drygt 1,5 miljoner arbetstagare arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal som innehåller AGS som en av flera kollektivavtalade försäkringar. Ersättning bygger på att den anställde eller arbetsgivaren anmäler sjukfrånvaron till AFA Försäkring – något som ofta missas, visar rapporten.
– Många blir positivt överraskade av att försäkringen existerar. Vi jobbar hela tiden med att informera så att fler får del av ersättningen. Det är välkomna pengar för en person som länge tvingats leva på sparkontot, säger Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge.
De senaste sju åren har AGS betalat ut totalt 21 miljarder. LO genomför nu en kampanj för att för att få ännu fler att nyttja försäkringen. Bland annat sprids information om möjligheten att söka ersättning retroaktivt.

-Det är aldrig för sent att anmäla tidigare sjukperioder. AGS-ersättning betalas ut även ut retroaktivt. Detsamma gäller om någon missat att söka ersättning för det som tidigare kallades för sjukbidrag eller förtidspension, säger Thomas Olsson.

I rapporten framkommer även att omkring 16 000 ärenden lämnats in och omsatt runt 900 miljoner bara i Jönköpings län för perioden 2010 – 2016. Man tittar också närmare på bland annat diagnoser och uttag mellan könen.

Foto: LO-distriktet i Småland och Blekinge

Taggar
LO

Dela