Nyheter

Sista chansen att skjuta nyårsraket

Nyheter I sommar blir det förbjudet att skjuta raketer med pinne då en ny tillståndsplikt träder i kraft.

Sista chansen ikväll vid tolvslaget att fira in det nya året med raket på pinne utan tillstånd

Nyårsraketer är för många förknippad med en glad fest på årets sista dag. En ny tillståndsplikt ska nu förhoppningsvis göra att raketer inte längre orsakar problem och olyckor varje år.

– Det är en produkt som är överrepresenterad när det gäller personskador, menar enhetschefen för hantering av farliga ämnen på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

1 juni nästa år behövs tillstånd för att skjuta raketer med pinne. Att raketer på pinne orsakar fler olyckor beror sannolikt på riktningsproblem och att vissa inte har ordentliga avskjutningsanordningar utan raketen ställs i en flaska som tippar och då skjuts den iväg längs backen finns att läsa i pressmeddelandet.

På El-Agenten i Skillingaryd säljs raketer till nyårsafton och Jörgen Johansson har en del synpunkter på nya regelverket som träder i kraft i sommar.

– Det är inga problem för mig, som handlare, att sluta sälja dessa raketer. Men det är inte fyrverkerierna som är grundproblemet och jag tror inte att vi löser allt med nya regler. Jag är själv uppväxt med fyrverkerier och konstigt nog har det blivit ett stort problem de senaste åren. Nästa gång gäller tillståndsplikt för de så kallade tårtor eller batterier, om man välter dessa blir de farligare än raketer. I mitt Sverige förbjuder man inte alla traditioner och allt som är roligt. Demokrati bygger på den fria viljan i grunden, ta inte bort den med hjälp av en massa regler som bara drabbar dom som bryr sig om dem och inte stoppar den som vill ställa till problem. Man tvingar helt enkelt fram något annat sätt kanske med ännu farligare raketer av hemmagjorda prylar. Jag tycker att man ska göra något åt grundproblemet istället och är trött på att vi som följer regler och lagar alltid blir drabbade, säger Jörgen Johansson på El-Agenten i Skillingaryd.

Information från polismyndigheten
Polisen har gått ut med följande uppmaning till allmänheten angående hanteringen av fyrverkerierna;  ”Vid all hantering av fyrverkerier (i lag benämnt som pyrotekniska varor) – förvärv (inköp), innehav och användning gäller 18-årsgräns. Personer under 18 år får alltså enligt lag inte ens befatta sig med fyrverkerier. Det är således inte heller tillåtet att som vuxen köpa eller överlåta fyrverkerier till personer under 18 år. Det sistnämnda gäller även förälder eller vårdnadshavare till barn och ungdomar under 18 år.

Enligt lag får fyrverkerier generellt inte användas utan tillstånd av polismyndigheten. På nyårsafton kan avsteg från denna regel ske via lokala ordningsföreskrifter, utfärdade av respektive kommun. Olika kommuners lokala ordningsföreskrifter kan skilja sig åt.

Det är generellt förbjudet att använda fyrverkerier på kyrkogårdar, begravningsplatser och inom sjukhusområde.

Den som hanterar fyrverkerier har en skyldighet att förebygga och begränsa skador på liv, hälsa, miljö eller egendom genom brand och explosion. Oavsett om hanteringen är laglig eller olaglig, måste alltså användaren vara försiktig och hänsynstagande till omgivningen. Polisen kan rapportera den som bryter mot gällande lagstiftning för brott, fyrverkerierna kan tas i beslag för förverkande (man får inte tillbaka godset, som vanligtvis förstörs). Domstol kan döma personen till penningsböter eller fängelse.

Polisen vill mana till försiktighet och hänsynstagande vid all hantering av fyrverkerier. Vidare uppmanar Polisen föräldrar eller vårdnadshavare till barn och ungdomar under 18 år att vara uppmärksamma på om de unga olovligen innehar eller använder fyrverkerier”.

Taggar

Dela