Silverskatten i Fänestad inte längre störst
Nyheter Förra veckan lämnades en silverskatt in till Länsstyrelsen i Jönköping innehållandes bland annat cirka 100 arabiska mynt. Den så kallade Silverskatten i Fänestad har länge betraktats som den störs5a i sitt slag i länet – men inte nu längre.
Det var under onsdagen som Länsstyrelsen i Jönköpings län bjöd in till presskonferens. Där berättade man att man fått in en samling med cirka 100 arabiska mynt samt smycket från vikingatiden. Den hittills största skatten som hittats i Jönköpings län.
År 1873 upptäcktes en silverskatt i en betesmark vid Fänestad. Silverskatten bestod av mynt från 900- och 1000-talet, de flesta var stämplade i England och Tyskland. Men ett av mynten som hittades var arabiskt. Silverskatten i Fänestad har länge räknats till länets största. Men nu har alltså den nyligen inlämnade skatten tagit över stafettpinnen.
Exakt var den nya skatten har hittats ville inte arkeologerna Anders Kraft och Anna Kristensson inte berätta.
– Den är upphittad i Jönköpings kommun, berättar Anders Kraft.
Det finns anledningar till hemlighetsmakeriet. Den hittades nämligen för mer än fem år sedan av en privatperson som använde sig av en metalldetektor innan skatten grävdes upp. Något som är förbjudet och räknas som grovt fornminnesbrott. Något som kan ge upp till fyra års fängelse.
– Vi har känt till skatten i ungefär sex år, men det var först nu vi fick in den till oss, berättar Anders Kraft och fortsätter:
– Vi går inte ut med exakt plats då vi ska göra undersökningar på platsen och se om vi hittar något mer.
Varför har det dröjt sex år innan ni fick den till er?
– Man kan säga som så att upphittaren har varit rädd för de juridiska konsekvenserna, berättar Anders Kraft.
Upphittaren vill av ovan nämnda skäl vara anonym och Anders Kraft berättar att det under lång tid förts diskussioner mellan ombud och upphittaren om att överlämna skatten. Något som nu slutligen gjorts.
– Vi är jätteglada över det.