Nyheter

Sibonjic (C): Landsbygdsskolornas framtid avgörande för att säkerställa en levande landsbygd

Nyheter I vår artikelserie "Kvartalskollen" tar vi pulsen på kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i globala, nationella och lokala frågor. I dag möter vi Haris Sibonjic (C).

Haris Sibonjic (C). Bild: David Alin

Globalt

Det pågår en diskussion om att Sverige ska förbjuda internationella adoptioner. Vad tycker du om det? 

Ett förbud löser inte de bakomliggande problemen i systemet! Var tanke med förslaget en strängare reglering och noggrannare kontroller för att säkerställa att internationella adoptioner sker på ett etiskt och transparent sätt? Kommer förslaget utifrån en önskan att skydda barn från potentiella missförhållanden, som trafficking eller oegentligheter i adoptionsprocesser? Ett totalförbud begränsar dock möjligheten att hjälpa barn i utsatta delar av världen. Att stänga dörren helt för adoptioner kan innebära att barn förlorar chansen till en bättre framtid i stabila familjer. En adoption är alltid till barnets bästa! Genom adoption skyddas barn från skadliga situationer och säkerställs barnens uppväxt i en trygg miljö. Adoption handlar i första hand om barns rätt till en trygg och kärleksfull uppväxt!

 

Europa

EU-länderna har sagt ja till permanenta tullavgifter på elbilar från Kina. Hur ser du på beskedet?

– Att införa tullavgifter skulle skydda europeiska tillverkare och främja rättvis konkurrens. Kina subventionerar sina industrier kraftigt, vilket ger dem en orättvis konkurrensfördel. Kina är också ett auktoritärt land med växande globalt inflytande och beslutet kan därför både ses utifrån en ekonomisk och säkerhetspolitisk aspekt. Risken finns med att åtgärderna leder till motreaktioner och handelskonflikt, vilket kan försvåra internationella samarbeten kring klimatfrågor och teknologisk utveckling. Det blir viktigt att hitta en balans där vi både skyddar våra industrier och främjar en hållbar global handel.

 

Nationellt

Politiker utsätts för tomatattacker. Hur ser du på dagens politiska klimat? 

– Det är ett beteende som inte hör hemma i svensk demokrati och förtjänar ett starkt fördömande. Att ta avstånd från dessa handlingar är en nödvändighet för att skydda det demokratiska samtalet och förhindra att våld eller trakasserier normaliseras.

 

Kommunen

Hur ser du på landsbygdsskolornas framtid? 

– Landsbygdsskolornas framtid är avgörande för att säkerställa en levande landsbygd, särskilt i kommuner som Värnamo. Det här är en kärnfråga för Centerpartiet, eftersom tillgången till skolor på landsbygden inte bara handlar om utbildning utan också om att skapa livskraftiga samhällen. Om skolor på landsbygden försvinner, kan det leda till avfolkning och försvagad lokal utveckling. I en globaliserad värld blir lokal självförsörjning och beredskap allt viktigare, särskilt när det gäller matproduktion och andra nödvändiga resurser. Landsbygdens skolor bidrar till att upprätthålla befolkningen, vilket i sin tur stödjer lokal produktion och en mer hållbar framtid. De är viktiga för att ge barnen en bra utbildning nära hemmet, men också för att bevara samhällsstrukturer och främja innovation inom områden som jordbruk och småföretagande. Det är därför avgörande att landsbygdsskolor får det stöd de behöver för att fortsätta vara en central del av landsbygden och bidra till en hållbar och resilient utveckling i hela kommunen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *