Nyheter

Serviceman åt brandmännen

Nyheter Skillingarydskillen Björn Johansson tog en av sin semestervecka för att hjälpa till med branden i Ljusdal. En upplevelse han inte glömmer.

Björn kommer aldrig glömma veckan uppe i norr

Han gick med i FAK (Frivilliga Automobilklubben) för ett år sedan. En bandvagsutbildning fick han på köpet och häromdagen kom han hem efter en vecka i civilförsvarets tjänst.

– Vi blev tillfrågade i ett tidigt skede och jag kunde inte hjälpa till vid första tillfället. Men vid tredje tillfället hade jag semester och jag anmälde mig. Vi var totalt 14 personer som lämnade vår depå i Jönköping på onsdagsmorgonen. Tanken var att vi skulle lösa av de som redan var på plats där uppe samt att packa med oss det som saknades, börjar Björn Johansson berätta.

– Jag har aldrig varit på en skogsbrand tidigare och vi visste inte exakt var vi skulle då vi kan bli flyttade som grupp beroende på var vi behövs. Jag åkte upp som bandvagnsförare, men jag har inte kört mycket bandvagn där uppe, det var så mycket annat som vi skulle hjälpa till med. Vi har hjälpt till med all logistik. Jag har kört ut mat, använt fyrhjulingen för att kunna köra ut slang i branta partier, köra ut drivmedel till brandbilarna i skogen. 700 portioner mat hade vi med oss vid varje utkörningstillfälle, så det var helt enkelt se till att brandmännen fick och kunde göra sitt jobb utan att behöva avbryta, berättar Björn.

En dag fick Björn och hans vänner hjälpa till att flytta räddningstjänstens depå. Containrarna innehåll släckningsmedel, pumpar och slangar, som skulle förflyttas till nytt brandområde.

– När man är där uppe är det bara jobb som gäller, när man kommer hem så får man sig en tankeställare på vilket otroligt arbete alla gör. Det var verkligen en upplevelse, menar Björn.

Boendet i Ljusdal var vid Fönebasen. En gammal anläggning som gjordes iordning med tältsängar. Varierad arbetstid beroende på vad som skulle göras. Jourposition fanns från FAK;s sida dygnet runt.

– Här nere hos oss är åkrarna sönderbrända och löven gulnar, men när vi var 10 mil från Ljusdal tänkte jag på att allt var grönt, både åkrar och träd. De har klarat torkan bättre men har istället blivit drabbade av skogsbränder, menar Björn.

– Det som var mest märkligt i sammanhanget var att alla hade sån sjuk humor. Även att det brann i skogen, alla var jättetrötta, hungriga och otroligt varma så fanns där alltid en glimt i ögat och humoristisk chargong. Brandmännen kunde se hur trötta ut som helst men hade alltid ett leende på läpparna. Jag tänkte på det när jag körde ut mat till ett gäng en kväll. Vi åkte på en väg där det brann på båda sidorna. Brandmännen kämpar på varje sida av vägen och jag åkte bara igenom. Efter 100 meter så är jag förbi eldhärjade området medans brandmännen står kvar och sliter. Då får man respekt för räddningskåren, berättar Björn.

Björn är med i frivilligorganisation

Svenska räddningsinsatser försökte komma till förläggningarna och sova några timmar medans de polska brandmännen hade andra rutiner.

– Polackerna satte upp tält på ena sidan av brandbilen medan de andra som var vakna höll på med släckningsarbete på andra sidan av brandbilen. De ville ha det så och gick inte att ändra på, säger Björn med ett leende då han tänker tillbaka på att alla polacker rökade också samtidigt som de hade brandsprutan i andra handen.

– Början av min vecka där uppe var skogen fortfarande grön, fast det brann. Men efter några dagar när man åkte på samma väg var det spöklikt. Allt var svart och öde. Telefonstolpar brinner, kablar hänger, nä det var en otäck syn, säger Björn.

Under veckan Björn har varit norröver har FAK-gruppen här hemma i Jönköpings län fått rycka ut till tankbilskörning i Vetlanda, släckningsarbete i Korsberga och dricksvattenutkörning. Björn menar på att krisberedskapen är fortsatt hög på hemmaplan.

– Vi är en civilförsvarorganisation och skogsbränder är inte vår största gebit. Vi hjälper till med stöd till samhället i någon form av kris. Idag löser folk inte om dricksvattnet skulle ta slut eller elen skulle försvinna. Vi märker att allmänheten inte är förbereda för någon kris, avslutar Björn.

Nu väntar några dagars välbehövlig vila för Björn innan jobbet på Gunnars Tråd i Törestorp tar vid på måndag. Ännu en hjälte från kommunen har varit i tjänst på skogsbranden i norr…

Taggar

Dela