Nyheter

SD: Inrätta ett ungdomsfullmäktige i Värnamo kommun

Nyheter Under kommunfullmäktige lämnade Sverigedemokraterna in en motion om att utreda möjligheten att skapa ett kommunfullmäktige för ungdomar.

Under kommunfullmäktige lämnade Sverigedemokraterna in en motion om att utreda möjligheten att skapa ett kommunfullmäktige för ungdomar i Värnamo kommun. Bilder: David Alin/Pressbild

Bakom motionen står Jan Cherek (SD) och partikollegorna Bo Karlsson (SD) och Katja Ganekind (SD). Jan Cherek (SD) presenterade motionen för kommunfullmäktiges ledamöter.

– Värnamo kommun har kommit långt i arbetet med ungdomar och deras liv gällande skola och fritid. Införande av fältare, ungdomscoach, satsning på föreningar med mera är saker man kan nämna. Däremot ser vi en tendens att nästan alltid görs dessa beslut över ungdomarnas huvud. Vi hör ofta att ungdomar tycker att ingen lyssnar på dem. 55 procent av unga upplever för första gången att samhället är på väg åt fel håll och färre anser att de har möjlighet att påverka sitt liv. Detta medför att 48 procent av Sveriges unga känner sig antingen oroliga och ångestfyllda eller ledsna och nedstämda vid tanken på framtiden.

– Många kommuner i Sverige har idag inrättat ungdomsfullmäktige där unga får en möjlighet att lyfta sina idéer och förslag på vad dom vill förändra, förbättra och utveckla i sin vardag och framtid. Detta är helt enligt barnkonventionen som är tydlig med att våra barn och unga ska ha rätt till delaktighet och inflytande.

– Syftet med ungdomsfullmäktige är att skapa möjligheter för unga i kommunen att på ett demokratiskt sätt få framföra sina idéer till lokala politiker och genom dem kunna lyfta ungas frågor, så att dessa får en central roll i kommunpolitiken.

– Syftet är också att öka ungas inflytande och lust att vara delaktiga i att skapa sin framtid i sin kommun, vilket skapar en grund för ungas intresse för politik och arbete med demokratiska former.

– Detta forum ger också politiker en ökad kunskap om ungas behov och prioriteringar gällande kommunens ansvar och verksamhet. I mötet mellan unga och politiker kan det uppnås en större förståelse och tillit till vår valdemokrati samt minska klyftan som idag finns mellan unga och politiker. Att föra fram sina åsikter är en lärande process och viktig för ett ökat aktivt medborgarskap. Forskning inom ämnet har även visat att en ökad tilltro till att kunna föra fram sina åsikter leder till ökat allmänt valdeltagande. Inte minst kan dessa forum få unga att engagera sig mer politiskt.

– Att skapa mötesplatser och forum där unga och politiker möts är viktigt. Att låta unga vara delaktiga och utveckla vår kommun är en garant för att vi bygger det Värnamo kommun som våra invånare vill ha både nu och i framtiden.– Ungdomsfullmäktige ger unga möjlighet till ökat inflytande i olika samhällsfrågor och ska öka ungas intresse för demokrati och politik. Ungdomsfullmäktige består av ungdomar och har som uppgift att göra det möjligt för dig som är ung att påverka. Ungdomsfullmäktige ska ge dig som är ung möjlighet att vara med i det demokratiska arbetet. Gymnasiets ungdomar väljer ungdomsfullmäktige. Högstadiets elevråd hjälper till att utse ungdomsråd. Ungdomsfullmäktige ska vara en länk mellan politiker och dig som är ung. Under ungdomsfullmäktige finns ett ungdomsråd.

– Därför föreslår vi i SD att Värnamo kommun gör en utredning hur ett ungdomsfullmäktige kan organiseras samt att man kommer med förslag om hur mycket medel vi kan avsätta till detta samt att med hjälp av elevrådet på högstadieskolorna inrätta ungdomsråd.

Motionen godkändes av kommunfullmäktige och lämnades över till kommunstyrelsen för beredning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar