Nyheter

Scener med Karl Dunér

Nyheter Vårens huvudutställning på Vandalorum i Värnamo blir en solopresentation av konstnären och regissören Karl Dunér, 54. Det är Karl Dunérs första utställning i Sverige sedan 2002.

Karl Dunér scener 2018. Foto: Patrik Lindell

Familjen Dunér har stark anknytning till bygden genom att föräldrarna Sten och Katarina haft sitt sommarboende i Gällaryd. Sten var för övrigt en känd svensk konstnär.

Samtliga verk i utställningen Scener visas för första gången. Karl Dunér beskriver utställningen som ett antal självständiga scener som man fritt kan röra sig mellan. Verken är skapade i olika material och teknik såsom brons, video, mekanik, aluminium, stålplåt, tyg, måleri och plexiglas.

Scenerna bjuder in till upplevelser som premierar långsamhet, lyhördhet och uppmärksamhet. Här återfinns halvautomatiserade dockor och ett större antal fristående skulpturer som var och en har en öppen spelplats där figurer är samlade. Några av dessa kan röra sig. De vrider sig, tar sig långsamt en bit, stannar och väntar. Rörelserna kan inte upprepas eller förutses och varje skulptur har sitt eget ljus och sin egen ljudatmosfär.

Karl Dunér debuterade som regissör 1990 på Dramaten där han också främst varit verksam och satt upp pjäser av exempelvis Anton Tjechov, August Strindberg, Witold Gombrowicz och Samuel Beckett. Just nu är han aktuell med en uppsättning på Dramaten av Becketts Krapps sista band. Mellan åren 2009 och 2012 var Dunér chef för Helsingborgs stadsteater. Han har också regisserat opera och radioteater. Vid sidan av teatern är Dunér verksam som konstnär och har i denna roll ställt ut i bland annat Stockholm, Berlin, Dublin, Bryssel och Tokyo. 2013 tilldelades Sten Dunér Svenska Akademiens teaterpris samt den kungliga medaljen Litteris et Artibus. 2016 tilldelades han Svenska Teaterkritikers Förenings pris.

Taggar

Dela